Пускат европарите за градовете през октомври

Пускат европарите за градовете през октомври | StandartNews.com

Сафия. Най-рано в края на октомври ще бъдат размразени спрените евросредства по две оси на ОП "Регионално развитие". Ако някой е посочвал по-ранни срокове, е излъгал, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Одитът на Брюксел за откритите нарушения е получен в Управляващия орган на 28 юли, а три дни по-късно Националният фонд към финансовото министерство е спрял временно всички плащания по програмата. Дори при десетдневна работна седмица няма как парите по двете спрени от ЕК оси да бъдат пуснати през септември, заяви Захариева.

Експерти от Брюксел твърдят, че процедурата по размразяване трае поне 6 месеца от получаване на одита. Нашите цели са по-амбициозни и ще работим да успеем до края на октомври, обясни Захариева. В момента се прави проверка на 33 проекта по двете спрени оси, избрани на случаен принцип. След като те приключат, през септември ще е ясно и дали ще бъде направена плоска финансова корекция и в какъв размер, заяви зам.-министър Йорданка Чобанова.

За да не загубим евросредства в края на годината, трябва да се намерят пари от бюджета и да се продължат замразените проекти. А след това държавата ще си получи парите от ЕС след финансовите корекции, уточни Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай