Пускат 5 евро на кирилица

Пускат 5 евро на кирилица | StandartNews.com

Банкнота от 5 евро на кирилица ще бъде пусната през май 2013г. Нейният дизайн беше представен от президента на ЕЦБ Марио Драги пред журналисти.

На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка), съобщиха от пресцентъра на БНБ. С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута.

Над 200 милиона души по света използват кирилицата. Заедно с тях и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.

След присъединяването ни към ЕС, в хода на разговорите с европейските ни партньори възникна спор относно правилното изписване на  „евро". Този езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция. Така се достигне до пълното разбиране от страна на европейските ни партньори и до правилното изписване на думата „евро" на кирилица във всички официални документи на ЕС. Така България даде ярък пример, включително и на себе си, как една аргументирана национална позиция може да се превърне в запомнящ се принос към езиковото и културното многообразие на Съюза, посочват от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай