Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР

Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР | StandartNews.com

София. Производители на зелена енергия протестираха срещу новата такса, която им отнема до 40% от печалбите в полза на електроразпределителните дружества. Протестът се проведе пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Протестиращите поискаха оставката на ръководството на ДКЕВР.

Новата такса "Достъп", която производителите на зелена енергия трябва да плащат за присъединяване към електроразпределителната система на страната, е между 10 и 40 на сто в зависимост от това кога източниците са включени в системата.

Според протестиращите решението за тази такса е незаконно и дискриминационно, преде бТВ. Те се чувстват подведени, че инвестициите им ще бъдат гарантирани за 20 години.

Според протестиращите чрез таксата се облагодетелстват електроразпределителните дружества. Протестиращите напомниха, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране обвини именно новите ВЕИ проекти за повишението в цената на тока с 13,6% от 1 юли 2012 г.

Производителите на зелена енергия настояват за среща с министъра на икономиката Делян Добрев и с премиера Бойко Борисов, на която да получат гаранции, че държавата няма да налага репресивни мерки спрямо тях в бъдеще.

Протестиращите се обединиха и около твърдението, че размерът на таксите е безпрецедентен за останалите страни от Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай