Приморско пълно с българи

30% ще е отливът на туристите за сезона

Приморско пълно с българи | StandartNews.com

Българите избраха Приморско. По данни от Единната система за туристическа информация над 58 хил. туристи са пренощували в градчето периода от 1 юни до 8 август тази година. От тях повече от 54 хил. са българи. Сред чуждестранните гости най–много са чешките и полските, имало е и румънски, и немски посетители. Това стана ясно на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с кмета на Приморско Димитър Германов и представители на местния бизнес. В разговорите участва и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
 
"Това лято много български туристи избраха да посетят Приморско и те са основните ни гости през сезона", коментира кметът Германов. По думите му ако сезонът продължи до 15 септември, загубите ще са 40% и ще са главно от липсата на чуждестранни туристи.
 
Продължаваме активно да работим в малкото останало време от летния сезон със стремеж да подпомогнем бранша и да минимизираме негативните резултати. Нашите прогнози показват, че има признаци за възстановяване на вътрешния туризъм, при който късните записвания имат ключова роля, заяви вицепремиерът Николова. Министърът на туризма посочи, че очакванията са намалението на българските посетители през целия летен сезон да е около 30 на сто.
 
Вицепремиерът припомни всички мерки, които правителството предприе и инициира, за да бъде подпомогнат секторът.
 
Всички знаем, че туризмът в България e на световно ниво и е един от най-засегнатите отрасли от разпространението на COVID-19. Спадовете в броя на туристите и пътуванията са големи, а икономическите щети са по-сериозни от тези, които нанесе кризата от 2009 г., посочи министър Николова.
 
С цел да избегнем рисковете от разпространението на COVID-19, отменихме всички организирани събития, информира Димитър Германов. И коментира, че присъствието на вицепремиера в общината означава приоритизиране на проблемите на бранша и местните власти.

Вицепремиерът подчерта, че ключов приоритет е да се спазват всички указания за работа, като тя лично проверява дали обектите изпълняват предписанията. "Ще бъдем безкомпромисни в контрола, защото е важно да гарантираме здравето на всички туристи", заяви още министърът на туризма.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай