Превозвачи окупираха бургаското летище

Протестират срещу убийствени такси за паркинг

Превозвачи окупираха бургаското летище | StandartNews.com

Бургас. 50 транспортни фирми скочиха на бунт срещу непосилни такси за паркинг на бургаското летище. Представители на превозвачите се събраха на протест на аеропорта в четвъртък сутринта и обявиха, че няма да плащат незаконния според тях налог. Става въпрос за режима за достъп на автобусите, които извозват туристите от и до терминалите.

До миналата година превозвачите са плащали по 80 лева за всеки автобус, но от тази година таксата е скочила с 500%. Частната фирма, която стопанисва паркинга на летището, иска по 400 лева на автобус, за да разреши на превозните средства да оперират пред терминалите.

"Тези такси са просто непосилни, има големи фирми с по 10 автобуса. Това значи, че те трябва да платят само за паркинга 4000 лева. Една годишна винетка струва 550 лева и обслужва цялата пътна мрежа, а тук само за един паркинг за няколко месеца плащаме 400 лева. Никой не иска да ни обясни на какви основания са вдигнати парите", каза Сергей Елфимов, който е представител на един от големите превозвачи.

Колегата му Хюсеин Мустафов пък алармира, че през тъмната част на денонощието не е осигурена безопасност на самия паркинг при маневриране.

Превозвачите показаха и касови бележки, издавани от стопанина на паркинга за почасово паркиране. Таксата е 2 лева за първия час и по 1 лев за всеки следващ. Проблемът според превозвачите обаче е, че върху касовия бон не е начислено ДДС.

"Ние имаме сключени договори с туроператори и превозваме техните туристи. Не е редно от нас да се искат такива големи такси, защото туристите си плащат достатъчно високи летищни такси и други такива за обслужването", недоволстват шофьорите.

Те се заканиха, че ако скандално високият налог не бъде отменен, няма да влизат с автобусите си в паркинга на летището, а ще стоварват пътниците на спирката, която се намира доста далеч от терминалите. Това обаче ще предизвика огромен скандал, защото летовниците няма как да мъкнат тежките си куфари пеша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай