Правителствата потвърдиха за "Набуко"

Правителствата потвърдиха за "Набуко" | StandartNews.com

Будапеща. Комитетът на "Набуко" потвърди ангажимента си да обезпечи избирането на "Набуко Запад" като приоритетен маршрут за транспортиране на газ от района на Каспийско море.

Днес в унгарската столица Будапеща се проведе четвъртата среща на комитетът, които се състои от високопоставени представители на правителствата, подписали Междуправителственото споразумение – България, Унгария, Румъния, Турция и Австрия. Срещата на Комитета за "Набуко", чиито домакин бе унгарското Министерство на външните работи, прие съвместна декларация, с която формално се препотвърждава политическата подкрепа за проекта от страна на държавите от "Набуко", съобщиха от централата на NABUCCO .

Декларацията очертава и серия от конкретни процедури, които да бъдат предприети от държавите, парафирали Междуправителственото споразумение, за да се гарантира по-нататъшно подпомагане на реализирането на проекта. Сред въпросните процедури е третирането на проекта "Набуко" като приоритетен за компетентните власти в транзитните държави.

"Днешната среща бе още една положителна стъпка в развитието на "Набуко", тъй като наближава месец юни, когато определен за взимане на решение от консорциума "Шах Дениз ІІ. Държавите участнички в проекта за пореден път изразиха подкрепата си за постигане на целите на "Набуко" – да диверсифицира енергийните доставки в цяла Европа. Нивото на стратегическото и тактическо сътрудничество, демонстрирано на срещата днес, доказва, че политическата и юридическа рамки са ключови постижения на проекта, обещаващи реални ползи – за производители, инвеститори и доставчици – с придвижването към финалната фаза от развитието на проекта", каза Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на Международния консорциум за "Набуко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай