Поскъпват ли екскурзиите до Турция? Истината от туроператори

Турция въведе данък за настаняване от 2%, който започна да действа от 1 януари

Поскъпват ли екскурзиите до Турция? Истината от туроператори | StandartNews.com

Евентуално увеличение на цените на туристическите пакети за екскурзиите до Турция през 2023 г. няма да бъде съществено след въведения от южната ни съседка данък за настаняване от 2%, който започна да действа от 1 януари тази година. Пред БТА представители на туристически фирми коментираха, че едва ли ще има сериозен скок на цените за организирани пътувания до Турция, а страната остава сред най-предпочитаните дестинации за сънародниците ни.

През 2022 г. местни турагенти отчитат засилен интерес към пътувания до Истанбул, като сериозен скок е имало в края на година, тъй като много българи са избрали да посрещнат Нова година в града на Босфора. 

Повече организирани екскурзии през миналата година в сравнение с 2021 г. отчита “Нишикли Травел“. Оттам посочиха, че предпочитани остават по-достъпните пакети с една или две нощувки в турския мегаполис с посещение на пазарите в Люлебургас и Къркларели. В агенцията все още на са запознати с подробности за новия туристически данък, който Турция въведе от 2023 г.

От “Данита турс“ споделиха, че туристическата такса от 2 на сто за настаняване няма да окаже съществено влияние върху цените на предлаганите туристически пакети у нас. С колко точно ще скочат цените на екскурзиите ще стане ясно през април, посочиха от компанията. Тогава традиционно започва по-сериозното предлагане и търсене на оферти за Фестивала на лалетата, който се организира ежегодно в Истанбул.

Турция остава най-успешната дестинация на българския пазар и през 2022 г., отчетоха от туристическата агенция “Теди-кам“. Основна причината за това е близостта на страната и сравнително ниските цени на стоки и услуги, които предлага. От агенцията посочиха, че сред техните клиенти особено търсени са ол-инклузив (all inclusive ) пакетите и местата, които предлагат забавления за семейства с малки деца. Високата инфлация е повишила леко цените на предлаганите оферти.

БТА припомня, че данък настаняване от два процента започна да действа от 1 януари 2023 г. в Турция. За него в средата на декември 2022 г. съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на документ, поместен в държавния вестник "Ресми газет". Данъкът ще се взима за настаняване  в хотели, туристически селища, мотели, пансиони. Освен това той може да се включва в туристическите обиколки от туристическите агенции. Освободени от плащане на данъка са учащите се и студентите, които живеят в общежития, пансиони и къмпинги. Няма да плащат таксата и представители на дипломатически мисии и международни организации, които имат дипломатически статут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай