По-ниски данъци за фирми, наели стипендианти

По-ниски данъци за фирми, наели стипендианти | StandartNews.com

София. Фирми, които предоставят стипендии на ученици и студенти, ще намаляват финансовия си резултат с размера на стипендиите. Така те ще плащат по-ниски данъци.

Преференцията ще се ползва само ако на младежите се осигури работа след завършване на обучението. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, гласувани на първо четене в парламента вчера. По този начин искаме да улесним младите хора да намерят по-бързо своето първо работно място, обясни Корнелия Нинова, депутат от БСП. В същото време ще се стимулира бизнесът да се свързва с младежите, докато са още в професионалната гимназия или университета и да "отгледа" и моделира кадрите, които са му необходими.

Данъчната преференция ще се ползва, ако фирмата е отпускала стипендия за не по-малко от 12 месеца и не повече от 24 последователни месеца. Заетостта на стипендиантите след завършване на образованието си във фирмата пък трябва да отговаря на периода, през който те са получавали стипендии. Намаляването на облагаемата основа на фирмата с размера на изплатените стипендии ще става еднократно в годината, през която изтичат първите 12 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай