Пеканов с ключови думи за пенсиите и Шенген

Бившият вицепремиер коментира и политическата сцена в страната

Пеканов с ключови думи за пенсиите и Шенген | StandartNews.com

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов коментира в ефира на Нова телевизия ролята на служебните кабинети, отбелязвайки, че те не трябва да се ограничават само до организирането на избори, тъй като възникват наложителни задачи, които произтичат от критични за държавата въпроси - особено парите от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), сроковете по който неумолимо текат.

По думите на Пеканов, в момента страната рискува да изостане отново поради липсата на ефективно управление на важните въпроси. Той подчертава, че разликата между предишните служебни кабинети, назначавани от президента, и настоящия, формиран по новите конституционни правила, е в липсата на ясно определена политическа отговорност, като това може да създаде затруднения в управлението.

Относно проблемите в сферата на енергетиката, Пеканов критикува събирането на два ресора под един министър, като определя като грешна структурата на правителството. Той прогнозира, че поради конституционните промени и продължаващата работа на парламента по време на служебното правителство, преди изборите може да се наблюдава предизборно наддаване.

Относно великденските надбавки за пенсионерите, Пеканов отбелязва, че въпреки необходимостта от увеличение на доходите на пенсионерите, раздаването на пари "на калпак" не е желателно, особено в период на криза.

В заключение, Пеканов коментира приемането на България в Шенген, като подчертава, че това може да не бъде лесен процес и зависи от последващите събития в други европейски страни, като например изборите в Австрия, които са чак през септември.

Коментирайки политическата сцена в страната, той отбеляза, че под ръководството на Корнелия Нинова една партия от 130 години изчезна, но не потвърди своето участие като кандидат за европарламента, въпреки предишните заявления за такъв интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай