Пеканов отвърна на Асен Василев за бюджета

Служебният вицепремиер обяви и една новина

Пеканов отвърна на Асен Василев за бюджета | StandartNews.com

Атанас Пеканов коментира критиката на Асен Василев за проектобюджета.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев откри грешка за милиарди в бюджета

"Принципът на финансиране по Плана за възстановяване е първо да бъдат направени разходите и чак когато проектът е завършен, Брюксел да преведе пари", обясни вицепремиерът, цитиран от БНР.

"В него са заложени само разходите по проектите по плана за тази година, но не и очакваните приходи", допълни той.

Според Василев това е грешка, а Пеканов отвърна: "То така функционира всъщност, ти правиш разходи, защото правиш нещо, което трябва да се построи до 2026-та или да се закупи, или да се направи програма за инвестиции за малките и средни предприятия - има разходи, кои вървят, в същото време парите ги получаваш, ако си си свършил работата, работата включва реформи, закони и т.н.".

ВИЖ ОЩЕ: Пеканов с лоша новина за бюджета

Служебният вицепремиер обяви още, че все повече европейски пари ще бъдат насочени към общините извън София. Това се случи по време на представянето на първия анализ на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Докладът показва, че икономическите неравенства в България се задълбочават като повечето градове изостават значително от столицата София, включително Бургас, Варна и Пловдив. Разликата в Брутния вътрешен продукт на глава от населението е почти три пъти в сравнение със София.

Според доклада, в момента няма добра координация между европейското финансиране и политиките на централния бюджет, което и дебалансира икономиката. Така например, извън София заплатите се увеличават по-бързо, отколкото расте производството. Липсва и целенасочена държавна политика, която да коригира изоставането на регионите.

"Голяма част от ресурса от кохезионната политика реално ще бъде насочен извън София. Това е нещо, за което се обединихме с Европейската комисия още преди две години, това беше и тяхно такова виждане, и наше, така че по тази линия се правят първите стъпки. Колко време ще отнеме, това предстои да видим", каза Атанас Пеконов, цитиран от БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай