Пеканов отсече! Какво предстои

Той коментира края на мониторинга за България

Пеканов отсече! Какво предстои | StandartNews.com

Добрата новина от днес е, че мониторингът на върховенството на закона най-накрая приключи официално за България и Румъния. Това заяви бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов във Фейсбук.

През 2021 година, след дълги преговори, като служебно правителство заложихме очакваните от ЕК реформи в областта на върховенството на закона в българския План за възстановяване и устойчивост при първото му официално подаване. Предприехме тази смела крачка въпреки множеството твърдения и нападки, че това не трябва да се прави и от реформи в съдебната сфера нужда няма, добави още бившият вицепремиер. 

Голяма част от необходимите законови изменения след това бяха подготвени през 2022 година. Някои от тези закони, като ключовия закон за главния прокурор, вече бяха приети, докато други все още предстои да се приемат, но това ще се случи рано или късно, тъй като те са част от ПВУ. В този смисъл, ПВУ изглежда като ефективен инструмент, който гарантира, че ключови и дълго отлагани промени ще се случват в България.Оценката на ЕК, изготвена през юни тази година и предлагаща отпадане на мониторинга върху България, сочи именно това, каза още Пеканов.

Разбира се, това далеч не означава, че всички проблеми са адресирани или че съдебната ни система вече е напълно функционираща. Надявам се обаче, че българското общество осъзнава, че предстои още много активна работа, както законодателна, така и по отношение на изграждане на устойчиви институции, които да ни гарантират една по-справедлива и подредена държава, посочи Атанас Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай