Пеканов каза защо няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025

Беше ясно от много отдавна, но все пак е жалко, пише бившият вицепремиер

Пеканов каза защо няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 | StandartNews.com

Както беше ясно от много отдавна, но все пак е жалко - България няма да се присъедини към еврото от 1 януари 2025 година. Това се случва поради една основна причина - инфлационният критерий, според който инфлацията трябва да е най-много с 1,5 процентни пункта по-висока от тази в "най-добре представящите се страни" - доста непрозрачен критерий, но най-вече - абсолютно неподходящ за нашето време.

Това написа във Фейсбук бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

Горещо от Брюксел за България и еврозоната

"Може и да е било целесъобразно критерият за инфлация да се измерва с абсолютна разлика от 1,5 процентни пункта спрямо така наречените най-добре представящи се страни-членки в други периоди - когато инфлацията навсякъде беше относително ниска. Но въобще не е толкова смислено да се замерва така след най-големия инфлационен шок в историята на еврото и периода на най-големи различия (стандартно отклонение) в инфлацията между страните-членки в историята… Един куп страни от сегашните членки не биха могли да влязат в еврозоната по този критерий днес.

Това поне ни дава малко повече време да развенчаем напълно глупавия аргумент, че участието в еврозоната автоматично и задължително води до нарастване на дълговете. В момента в някои от по-задлъжнелите страни, за които често се твърдеше, че са “фалирали" (каквото и да значи това) - например Гърция, Кипър и Португалия - се случва най-бързото и най-голямо намаляване на държавния дълг към БВП документирано въобще...", пише още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Никога
преди 1 седмица

Да не приемаме еврото,щото ще сме на дъното на ЕС има ли файда и най-ценното да ни отнемят и то без да ни питат фъшагите!!! НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ,ЧЕ ЩЕ СТАВАМЕ БОГАТИ НАПРОТИВ ТЪКМО ОБРАТНА ЩЕ СТАВА С ТОВА ФАШИСТКО ЕВРО!

Откажи
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
Guest
преди 1 седмица

Янкеее с повече секс със съпруга ти ,и с по малко евро най ефективно ще свалите килограмите!

Откажи