Печалба до 23% от инвестиции в акции

Печалба до 23% от инвестиции в акции | StandartNews.com

Доходност до 23% само за първите шест месеца на годината са получили инвеститорите в акции, търгувани на фондовите борси в някои страни по света. Като цяло почти в целия свят акциите бележат ръст от януари насам, но най-изгодни за този период се оказват инвестициите в развиващите се пазари. Така например от януари до края на юни борсата в Казахстан отчитат 23% ръст.

Малко по-малък е ръстът на борсата в Индия - 20%. "Като цяло първата половина на годината беше доста по-успешна за развиващите се пазари, които най-сетне се представиха по-силно от развитите пазари", казва Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт". Освен споменатите вече Индия и Казахстан пазарите в Южна Азия като цяло се представят по-добре през първото полугодие, допълва той. В същото време Турция и ЮАР също се връщат към растеж през разглеждания период.

Въпреки спада от последно време, породен от несигурността в региона, на фондовите пазари в Близкия изток също се наблюдава положителна тенденция през първото полугодие, казва още Георгиев. Такива се отчита и при водещите пазари в Европа като Испания и Италия например, където беше отчетен ръст съответно от 10,2% и 12,2%. Причината е в по-големия инвеститорски интерес към тези пазари след по-слабото им представяне през последните години, обяснява Георгиев. Приблизително на същите нива се представя и Българската фондова борса през изтеклото полугодие, където водещият ни индекс SOFIX приключи шестмесечието с ръст от 12,2%.

През периода януари-юни 2014 г. инвестициите в метали са били дори още по-доходни от тези в ценни книжа, отбелязва Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг". "Разликата между двата типа активи обаче е съществена", допълва той. И обяснява, че златото и среброто са се покачили заради събитията около Ирак и Украйна по-рано през годината. Но в същото време остават близо до най-ниските си стойности за последните години. Докато цените на акциите растат трайно и са на исторически рекорди, казва Цачев.

Наблюденията му показват, че инвеститорите са оптимисти и очакват повишаването да продължава през следващите години, благодарение на икономическия подем.
След спадовете от миналата година при валутите на някои от развиващите се икономики също се наблюдава ръст през първото полугодие. Впечатление правят бразилският реал, турската лира и южноафриканският ранд, които преживяха сътресения през 2013 г., казва Георги Георгиев. Той очаква през втората половина на 2014 г. интересът към тези валути да се засили и към тях да се пренасочат и нови инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай