Падат цените на зарзавата

Падат цените на зарзавата | StandartNews.com

Цените на зеленчуците тръгнаха надолу, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За последната седмица доматите са поевтинели с 14.4% и се продават средно за 1.43 лв. за кг.

Цената на зелените чушки пък пада с 9.4 на сто. Поевтиняване има и при зелето, морковите и картофите. Единствено при оранжерийните краставици цената скача с 36.2% до 1.43 лв. на едро. При почти всички плодове също се наблюдава покачване на цените, а изключение правят единствено дините, които поевтиняват с 8.2%.

15 000 дка зърно са унищожени

напълно от дъжда в Добричка област, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие". От тях над 4700 декара са с пшеница. На 100% са загубите на земеделските производители от 2659 дка със слънчоглед, над 2000 декара с царевица и още толкова с рапица. Има напълно унищожени посеви с люцерна, ечемик, карфиол, орехи, зеле, сливи, праскови, картофи и др. Данните за нанесените частични поражения на посевите сочат, че между 10 и 90% са пораженията, които природните стихии са нанесли на около 15 000 декара с пшеница и толкова със слънчоглед, близо 7000 декара с царевица, на почти 12,5 хиляди декара с рапица и др. Досега експертите от областната дирекция са разгледали над 380 заявления на земеделски стопани за претърпени щети през последните месеци от наводнения и градушки. Пораженията са в цялата област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай