Овчаров: Цената на тока e по-ниска, отколкото трябва

Овчаров: Цената на тока e по-ниска, отколкото трябва | StandartNews.com

София. Цената на тока вече няколко години се държи по-ниска, отколкото трябва да бъде, а в енергетиката такива неща се плащат със задна дата на много по-висока цена. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в „Лукойл" Румен Овчаров пред бТВ.

Според него задълженията на Националната електрическа компания са 3.160 млрд. лева и нарастват с по 5-600 млн. годишно заради липсата на работещ реактор в „Белене" и построените по времето на ГЕРБ 1300 мегавата скъпи ВЕИ мощности.

По думите му близките 3-4 месеца управляващите трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства.

С помощта на тези мерки ценовият шок може да бъде избегнат.

По думите на бившия министър, докато прокуратурата и Държавната финансова инспекция наистина са откривали нарушения, тогавашният кмет на София Бойко Борисов си е направил пиар на гърба на „Топлофикация", в резултат на който събираемостта е паднала с 20% и все още не може да достигне до нивата от преди скандала „Вальо Топлото".

Относно руските закони, приемани у нас, той бе категоричен: Не виждам нищо драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи текстове, които улесняват изграждането на проекта.

На въпрос какво ще правим, ако в блок „Хан Аспарух" бъде открит български природен газ, Овчаров отговори с въпрос: „Наистина ли мислите, че България ще има полза да държи половината тръба празна в очакване някой да донесе газ от някакъв имагинерен източник?"

Бившият енергиен министър подчерта, че няма против Европа да има множество доставчици на газ, но за тази цел проектът „Набуко" е трябвало да е много по-евтин, за да не се стига до ситуацията Турция, която не произвежда природен газ, да е енергиен хъб.

По темата за Втора атомна, Овчаров категорично отхвърли твърденията на Държавния финансов контрол, че до момента основната част от разходите са за консултантски услуги.

„Финансовият контрол направи един абсолютно поръчкови проверки. Беше им казано какво да извади като резултат. Самата ръководителка на финансовия контрол е известна с точно тези поръчкови изпълнения", заяви Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай