Остава да се усвоят 1,4 млрд. за селата

Остава да се усвоят 1,4 млрд. за селата | StandartNews.com

Струпването на земеделски проекти за разплащане в края на годината е доста опасно, предупреди изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов в интервю за БНР. Той припомни, че тази година е последна за Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. и всички договорени проекти трябва да бъдат изпълнени до средата на септември, а ДФЗ да ги разплати до края на годината. "

Ситуацията е напрегната. В момента се изпълняват проекти за 1,9 млрд. лв. Бюджетът, който трябва да се усвои, за да не загубим средства от програмата, е 1,4 млрд. лв.", каза шефът на ДФЗ. Бенефициентите да не се бавят и щом са готови, веднага да входират проектите за разплащане, апелира Порожанов. Той обясни, че е сериозно предизвикателство ДФЗ да разплати над милиард за последните 3-4 месеца от годината. За да стане това, ще има командировани служители в областните центрове.

Министерството на земеделието е направило опит да удължи програмата до средата на 2016 г., но засега няма индикации, че това ще стане. През този месец ще бъдат изплатени 20 млн. лв. de minimis за говедовъдство и биволовъдство, и 7 млн. лв. за фермите с овце и кози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай