Орешарски иска ревизия на сметките за границата

Орешарски иска ревизия на сметките за границата | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил пълна финансова ревизия на финансовия разчет за строителството на оградата  на границата с Турция.

"След това ще ми се докладва и ще видя дали има хора за уволнение... Притеснява ме малко оскъпяването - че предварителната сметка е била твърде обща". Това обяви министър-председателят в бежанския център в Харманли днес.

Причината за исканата ревизия е твърде високата цена. Според министъра на отбраната Ангел Найденов, който в същото време беше на посещение в Хасково, окончателната стойност на инженерното съоръжение е 9 600 000 лева. Първоначално изчислена на база идеен проект стойност бе 5 100 000 лева.

През януари МВР "изненадващо" оскъпи строителството на телената ограда до 9.6 млн. лева при първоначални планове за шест милиона. Още миналата година военното министерство разпространи схема с техническите параметри на съоръжението, но се оказа, че техническото изпълнение ще изисква повече средства "с оглед по голяма сигурност, стабилност и ограничаване за възможностите за физическото му преодоляване". На този фон строителството на съоръжението се забави значително.

Според Ангел Найденов оградата ще бъде готова до два месеца след като бъдат доставени всички необходими материали за изграждането й. По думите на Пламен Орешарски съобъжението трябвада бъде готово през пролетта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай