Обрат с природния газ. Това ли е новата цена

Какво е предложението на "Булгаргаз" за април

Обрат с природния газ. Това ли е новата цена | StandartNews.com

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 11.03.2024 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец април 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участваха представители на "Булгаргаз“.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. април да бъде 58.84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тази прогнозна цена е с около 2 % по-висока от утвърдената цена за м. март, пише "Вести".

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника.

В ценовия микс за м. април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. април договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. април - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание представителите на "Булгаргаз“ ЕАД информираха, че след внасянето на първоначалното заявление на 11.03 т.г. за цена от 58.84 лв./MWh прогнозата на дружеството остава непроменена. Очакванията са окончателно предложената регулирана цена да остане на същите нива - с около 2% по-висока от утвърдената за месец март. В ценообразуването са включени количества за добив от подземното газово хранилище в Чирен, при отчитане на компенсаторния механизъм, предложен от Министерство на енергетиката.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов информира, че в най-скоро време се очаква ЕК да нотифицира около 220 млн.лв. за покриване на извънредните разходи на „Булгаргаз“ при изключително високите цени на природния газ през 2022 г. „Тази сума, както и преведените с решение на Министерския съвет близо 800 млн. лв. за поемане на задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ са важен фактор за финансовото стабилизиране на обществения газов доставчик“, подчерта той. Като допълнителен фактор за запазване на стабилни цени на газа ръководителят на регулатора посочи добрата запълняемост на газовите хранилища в цяла Европа, включително и в ПГХ Чирен, където тя е 46%. „Сегашните ниски цени на синьото гориво допринасят за напълно приемливи цени и на електрическата енергия, произвеждана от парогазовите централи в цяла Европа, което осигурява стабилни цени за всички потребители“, беше категоричен доц. Иванов.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.04.2024 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец април. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс към 31 март т.г. включително. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Толкова сте гнусни
преди 4 седмици

Месец за месец ли ще разбира крайния потребител цената

Откажи