Обещаха пари в аванс за фермерите

Търсят 70 млн. лв. за възстановяване на акциза за гориво на тракторите

Обещаха пари в аванс за фермерите | StandartNews.com

Фермерите ще получат евросубсидии за декар нива още тази година, въпреки че крайният срок за даване на парите е юни 2014 г. Разплащането на помощите обаче ще стане на два транша.

Първият ще е до края на 2013 г., а вторият - догодина. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите. "Ще търсим начини и средства първото заплащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета", обясни земеделският министър Димитър Греков. Той уточни, че предстои да бъде направена втора среща след актуализацията на бюджета, за да се прецени какъв е възможният процент за авансовото плащане.

Преди ден беше обявено, че при първия транш от европарите за земеделците, вероятно ще бъдат изплатени около 20% от полагащите им се средства. Пълното изплащане на евросубсидиите за единица площ да бъде направено не по-късно от края на февруари 2014 г., са се споразумели премиерът и зърнопроизводителите. Настояването на земеделците е да получат плащанията възможно най-рано, за да могат да компенсират с тях ниските изкупни цени на продукцията си и да се подготвят за следващата стопанска година. Усилено се работи, за да може агроекологичните разплащания да се извършат до Нова година, съобщи още Греков. Той обяви, че ще се търсят пари и за възстановяване на акциза върху горивата, използвани от тракторите и другите селскостопански машини. Предвидената помощ, ободрена от Брюксел, е в размер на 70 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай