Някой все пак печели от коронавируса

По-заможните клиенти са се обърнали към оператори на частни самолети

Някой все пак печели от коронавируса | StandartNews.com

Повишен интерес към своята услуга заради разразилата се епидемия от коронавируса отчитат операторите на частни въздушни услуги. След като много от авиокомпаниите спряха полетите си от и за Китай, голяма част от пътниците останаха блокирани. Много от по-заможните клиенти са се обърнали към частните оператори с молба за организиране на индивидуален полет, предава Би Би Си.

Въпреки големия интерес от страна на пътниците този тип авиокомпании са принудени да откажат полетите в повечето случаи от съображения за сигурност. Дерин Войлс от базираната в Австралия частна авиокомпания Paramount Business Jets заяви, че се наблюдава драстично увеличение в запитванията за организиране на частен транспорт въпреки високата цена. Много от компаниите обаче отказват полети.

„Мнозина не искат да рискуват и да изпращат своите самолети и екипажи на територията на Китай. Една от основните причини за това е, че ако частен самолет закара пътници до Китай, то това означава, че той след прибирането си ще трябва да спре работа за две седмици заради карантината, под която ще бъде поставен“, обясняват от авиокомпанията.

Полет с частен самолет, на който могат да се качат от двама до четирима души, може да струва до 2400 долара на час, според Paramount Business Jets. Цената на полет със самолет, на който могат да се качат от 8 до 10 души пък е 6000 долара на час.

Базираната в Сингапур частна MyJet Asia също заяви, че през последния месец наблюдава увеличение от 80-90% в запитванията за полет въпреки високите цени. „Много хора заминаха от Китай, за да празнуват Нова година извън държавата и в момента се опитват по всякакъв начин да се приберат у дома“, каза Логан Равишкансар, изпълнителен директор на MyJet Asia. По думите му голяма част от запитванията, които са получили, са били от хората, които искат да се приберат обратно в Пекин, Шанхай и Хонконг.

Другият тип пътници, които прибягват до запитване към частна авиокомпания са тези, които искат да си тръгнат от Китай. По думите на изпълнителния директор на MyJet Asia подобен голям интерес към частните авиокомпании е имало и през 2003 г., когато избухна епидемията SARS. „Тогава също имаше голям интерес, но в онези години беше много по-лесно да летим. В момента правителството е взело много по-сериозни мерки“, казва още Логан Равишкансар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай