Ново раздаване на 97 млн. по "Конкурентоспособност"

Ново раздаване на 97 млн. по "Конкурентоспособност" | StandartNews.com

София. 97 млн. лв. по ОП "Конкурентоспособност" ще бъдат изтеглени от схемата за технологична модернизация на фирми и ще се насочат към други проекти. Причината е в множество открити нарушения при разпределянето на средствата, каза Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата, цитирана от mediapool.bg.

Целта на решението за ново разпределение на парите е да се предотврати рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г. Според Милушева някои от допуснатите нарушения граничат с престъпление и затова материалите са предадени на прокуратурата за търсене на отговорност.

Освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации. Договорите с новите одобрени фирми трябва да бъдат подписани до 30 юни. Тогава изтича последният срок за договаряне на средствата от стария програмен период.

Нова схема за технологична модернизация на бизнеса за 350-400 млн. лв. ще бъде отворена през есента със средства от новата ОП "Иновации и Конкурентоспособност", допълни Милушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай