Нов удар по британците. Защо ги лишават от яйца?

Tesco въведе ограничения за купуването на яйца във Великобритания

Нов удар по британците. Защо ги лишават от яйца? | StandartNews.com

Веригата супермаркети "Теско" (Tesco) въведе ограничения за купуването на яйца във Великобритания заради проблеми със снабдяването, предаде БНР. 

Най-голямата британска верига супермаркети всъщност е третата, въвела подобни мерки след  "Асда" (Asda) и "Лидл" (Lidl).

Клиентите сега имат право да купуват максимум три кори яйца. Причините за кризата с доставките на яйца са две: високите разходи за собствениците на птицеферми и епидемията от птичи грип.

Птицевъдите бяха засегнати от покачващите се цени на енергията през последните месеци, а цената на пшеницата се повиши заради войната в Украйна. Зърното е ключов компонент във фуражите за пилета. Фермерите освен това се оплакаха от недостатъчни доходи от продажбата на яйца от супермаркетите.

В същото време най-голямата епидемия от птичи грип във Великобритания принуди правителството да задължи фермерите да държат птиците само на закрито. Има 252 случая на птичи грип от началото на епидемията през октомври миналата година, като 118 от тях са само от 1 октомври тази година насам. Милиони птици умряха или бяха изклани през последната година.

Цената на яйцата е сред най-бързо покачващите се при храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай