Петък,

Нещо невиждано. Къде стигна цената на газа в Европа

От: стандарт -
4837
Нещо невиждано. Къде стигна цената на газа в Европа
A
A
A

Само в рамките на последната седмица на търговия газът в Европа поскъпна с около 25% до ново рекордно ниво на затваряне на пазара около 257 евро за мегаватчас, като дори за кратко бяха достигната ценови нива от 262 евро за MWh.

Запазването на възходящата тенденция от последните седмици е факт, тъй като има голямо търсене на синьо гориво за производство на електроенергия с оглед на горещи вълни в Европа и много ниските доставки на руски природен газ, като в същото време страните членки на ЕС се мъчат да запълнят газовите си хранилища преди началото на зимата.

Настоящата газова криза рискува да доведе до нормиране на енергията и на синьото гориво (въвеждане на режим), което да накара индустриите да спрат производството, а домакинствата да плащат изключително високи цени за отопление и електричество, се посочва в анализ на OilPrice.

Европа е намира в най-несигурната позиция, но цените на природния газ растат и в Съединените щати и в Азия. Търсенето на газ за енергия е голямо, а производството в САЩ е без съществена промяна, докато големите азиатски купувачи също започва да се завръщат на пазара за втечнен природен газ (LNG), за да бъдат осигурени доставки за зимата.

Тъй като втечненият природен газ вече е глобална стока, референтните цени на газа и спотовите цени на LNG се покачват по целия свят и  ще продължат, когато наближи отоплителният сезон.

Още по-невероятно е, че цената на газа в Европа вече е еквивалентна на цена от суровия петрол около 410 долара за барел, предава БНР.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com