Неплатена такса проваля участието ни в Дюселдорф

Пред провал е участието на българските изби на едно от най-големите винени изложения

Неплатена такса проваля участието ни в Дюселдорф | StandartNews.com

Пред провал е участието на българските изби на едно от най-големите винени изложения - Prowein в Дюселдорф, което се провежда между 15 и 17 март. Причината е, че предишното ръководство на Националната лозаро-винарска камара не е платило таксата за миналогодишното ни представяне. Радослав Радев, който бе начело на НЛВК дълги години, бе сменен от Пламен Ангелов през миналата година. Браншът е силно разединен. Въпреки многократните опити бг виното да се рекламира по света под общ бранд "България", шефовете на изби така и не успяха да постигнат съгласие. И един от резултатите е, че бг виното ще отсъства от най-мащабното събитие за производите и търговците.
"Ето какви са заявките за Prowein по страните, с които се конкурираме: Македония - 15 изби, Румъния - 29, Сърбия - 17, Молдова - 38, Армения - 28, Босна и Херцеговина - 10, Хърватия - 18, Грузия - 26, Унгария - 65, Словения - 35, Гърция - 88. А България - нула", казва Галина Нифору. По думите й, Агенцията за малките и средните предприятия е можела да помогне в този случай, но е трябвало да се кандидатства навреме за това.
"Винарският бранш във всички съседни страни се обединява - сърбите направиха камара и получават финансиране от държавата, в Гърция има 1400 изби и всяка има своите интереси, но когато става въпрос за националния - действат единно. На нас явно манталитетът ни пречи", коментира Нифору. Тя посочи, че на подобни събития трябва да направиш впечатление, а това е възможно с ефектна визия и единен бранд. "Ние също имаме с какво да се отличим, но ни пречи разединението", заключи шефът на Асоциацията на износителите на вина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай