Енергийното министерство отвърна на Петков за Гърция

Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, заявиха от ведомството

Енергийното министерство отвърна на Петков за Гърция | StandartNews.com

От Министерство на енергетиката отрекоха твърдението на бившия премиер Кирил Петков, че в Гърция е имало свободни слотове, но служебното правителство не е използвало възможността.

„Подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени“, пишат от ведомството.

По-рано днес в ефира на bTV Петков заяви следното: „Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Обадих се на енергийния министър на Гърция защо не можахме да имаме слотове, но с учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени.“

"В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове. Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата / Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора", допълват от Министерството на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай