Напрежение! Клатят се краката на могъщи банки

Има ли причина за безспокойство

Напрежение! Клатят се краката на могъщи банки | StandartNews.com

Появи се напрежение във финансовите среди на САЩ.

Рейтинговата агенция Fitch може да бъде принудена да преразгледа кредитните рейтинги на над 70 американски банки, включително водещи финансови институции като JPMorgan Chase. Това заяви анализаторът на Fitch Крис Улф в интервю за CNBC.

През последните седмици водещите рейтингови агенции предприеха няколко стъпки за преоценка на състоянието на финансовата система на САЩ. На 7 август международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтингите на 10 малки и средни американски банки. Също така обяви и преразглеждане с възможност за по-нататъшно понижаване на рейтингите на шест големи финансови институции: The Bank of New York Mellon, Cullen/Frost Bankers, Northern Trust, State Street, Truist Financial, U.S. Bancorp.

Moody's също понижи перспективата си за рейтинг на още 11 финансови институции. Както следва от изявлението, резултатите на американските банки за второто тримесечие на 2023 г. показват наличието на трудности, които биха могли да повлияят негативно на способността им да генерират вътрешен капитал. Освен това понижението беше предизвикано от опасенията от рецесия в икономиката на САЩ в началото на 2024 г.

На 1 август Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ до AA+ от AAA. Според в изявление намалението е направено, като се вземат предвид очакванията за влошаване на фискалната ситуация през следващите три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай