Направиха борса за търговия с дългове

Цената на вземанията може да стигне до 80% от техния размер

Направиха борса за търговия с дългове | StandartNews.com

София. Първата българска борса за търговия с дългове вече е факт. Става дума за онлайн платформата cesia.bg, разработена от фирмата "СИС Контрол" ООД. Идеята на портала е да събере на едно място продавачи и купувачи на дългове. След регистрация в сайта всяка фирма може да обяви пакет от несъбрани вземания и да постави определена цена за него.

Платформата работи на аукционен принцип, като продавачът може да избере най-високата оферта или да изчака, докато някой не предложи желаната сума. "Ако едно вземане е просрочено с повече от 6 месеца, то започва да се смята за несъбираемо. Така че колкото по-рано се продаде един дълг, толкова по-висока цена може да се вземе за него", каза управителят на портала Костадин Джигов. По думите му, цената за някои пакети несъбрани вземания може да достигне до 80% от размера на дълга.

"Това обаче се случва само при дългове на фирми с добър потенциал, които биха излезли в даден момент от затрудненото си положение", посочва Джигов. Според него сериозна част от фирмите нямат никакви активи освен документи за несъбрани вземания. В тези случаи платформата за търговия с вземания би вляла свежи пари в страдащия от ликвидност бизнес, стана ясно от думите на управителя.

"Това е сравнително нов бизнес в цяла Европа и засега няма задължителни административни условия за развиване на дейност, свързана с търговия с дългове", каза адвокат Красимир Гюров. Интересът към този бизнес става все по-голям в България. През последния месец две нови големи фирми за изкупуване на вземания стъпиха на родния пазар, който се характеризира с междуфирмена задлъжнялост в размер на около 110 млрд. лв. "След като съберем достатъчно оферти за просрочени дългове, се надяваме да привлечем и големи фондове, които да инвестират в това начинание", добави Джигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай