Събота,

Налагат 50 000 лв. глоба на магазини за „игра“ с цените

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1349
Налагат 50 000 лв. глоба на магазини за „игра“ с цените
A
A
A

Комисията за защита на потребителите продължава своите акции в магазините. За 8 дни има установени 370 нарушения от 350 проверки. 150 са за нелоялните търговски практики.

„С пресичането на нелоялните търговски практики ние очакваме да се постигне ефект на пазара и да се премахне предпоставката за изкуствено завишаване на цените“, заяви пред бТВ председателят на Комисията Стоил Алипиев.

Той обясни, че премахне ли се предпоставката за изкуствено завишаване на цени, оттам пазарът ще урегулира цените такива, каквито трябва да са вследствие на нормални икономически процеси.

„Това, което завишава изкуствено цените, е когато те се употребяват от търговци, които държат преобладаващия дял на пазара, така те завличат всички. Търговецът може да определя цената на стоката. Каквато прецени, все пак той е собственик на стоката. Въпросът е потребителят когато взима решението за покупката, то да е вследствие на информиран избор“, каза Алипиев.

Глобите за нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лева. Алипиев даде пример с подобни нарушения. Той обясни, че в някои магазини се обявяват оферти, които не съществуват и на каса вместо за 2 артикула се плащат 3. Според него проверките трябва да са постоянни.

Алипиев коментира и случая с пострадала жена след използване на калъф за телефон. Той обясни, че ако се установи, че стоката е опасна, ще бъде изтеглена от пазара.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com