Наказват строго некоректни арендатори и фермери

Някои от тях системно нарушават договорите и отказват да спазват правилата

Наказват строго некоректни арендатори и фермери | StandartNews.com

След като бяха установени системни нарушения на клаузите в договорите за наем или аренда на земеделски земи от държавния поземлен фонд, фермери, които не са платили вноските си навреме, няма да имат право да ползват земята. Това предлагат от Министерството на земеделието с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

За настоящата стопанска година държавата отдава близо 1,2 милиона дка от собствените си земи под наем или аренда на фермерите.

„Някои от тях обаче системно нарушават договорите и отказват да спазват правилата“, съобщи Кирил Стоянов от дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието.

Договори за ползване на земи от държавния поземлен фонд са сключили близо 4500 земеделци.

„От тях некоректни са около 1 до 5%. Това са по-често от арендаторите на ниви“, поясни още Стоянов.

„Няма риск такива земи да останат неизползваеми, когато влязат в сила тези промени в закона. Особено ако са на атрактивно място тези земи, там има голяма конкуренция“.

„Най- честите нарушения са свързани с това, че арендаторите не си плащат задълженията, не толкова навреме, колкото въобще не се издължават, сменят дружествата, които наемат земята и затова е нужен този дисциплиниращ ефект върху тези недобросъвестни практики“, посочи още Стоянов.

„Затова, ако някой не си плати съответната аренда за годината, в момента, в който кандидатства за подпомагане, правните му основания по съответния договор, за съответните имоти, за които не си е платил, няма да могат да се виждат и той няма да може да получава субсидии за тях“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай