Набраха първото грозде, ето за колко го продават

На този ден свещениците изричат специален благослов за плода на лозята

Набраха първото грозде, ето за колко го продават | StandartNews.com

Първото грозде от десертните сортове удари 3,50 лева за килограм, видя репортер на "Марица" по пазарите в Пловдив. Наплив от купувачи обаче нямаше. Далеч по-голям бе интересът към горските боровинки въпреки високата им цена от 12 лева за кило.

Култивираните пък се продаваха на Събота пазара за 15 лева. За да бъде цената по-достъпа за купувачите, много от продавачите разфасоваха  лилавите плодчета в чашки и пластмасови кутии в количества от по 200-500 грама.  

Малините вървят между 4 и 6 лева за килограм, а смокините между 2,50 и 3 лева. Суетенето около щандовете с тези плодове е предимно на домакини, които ги купуват за приготвянето на домашни сладка. 

При зеленчуците червените чушки се продават на цена между 3 и 4 лева, тиквичките са по 1,20 лева. Голям е изборът при доматите. Най-търсеният сорт - розов домат, може да се купи на цена от 2,50 до 3,50 лева.  Салатата обаче може да се набави и за 2 лева на килограм. 

На днешния християнски празник - Преображение Господне, се откъсва първото грозде. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето". 

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай