Понеделник,

Наблюдават оживление на пазара на труда

От: Рачо Рачев -
A
A
A

1 юни е ключова дата за завръщането ни към нормалния ритъм на работа без ограничения, каза в интервю за БНР Георги Първанов, член на Борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора и представител на голяма фирма за човешки ресурси.

Около 10 на сто е реалният скок на безработицата, смята Първанов. По думите му се трупа напрежение, свързано с неяснотата на обстановката, ще има ли туристически сезон и ще продължим ли да работим от вкъщи.

В компанията на Първанов от миналата седмица наблюдават „много сериозно оживление“ както за постоянни позиции, така и за временна и сезонна работа. Той прогнозира, че наесен ще има увеличаване на броя на българите, които търсят трудова реализация извън страната.

Много хора по време на кризата бяха освободени с обещания за обратно наемане, но има индикации, че много ресторанти и хотели няма да отворят, каза HR специалистът.

Първанов препоръчва ударна рекламна кампания в туризма, за да се привлекат повече туристи и смята, че страната ни има уникален шанс да се позиционира като място, където коронавирусът не е нанесъл сериозни поражения. „Имаме шанс да имаме не толкова лош сезон“, заяви той.

Мярката 60:40 и малките грантове до 10 хиляди лева не са достатъчни на фона на предприеманото от други страни, отбеляза още Георги Първанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички