Наблюдават оживление на пазара на труда

Около 10 на сто е реалният скок на безработицата

Наблюдават оживление на пазара на труда | StandartNews.com

1 юни е ключова дата за завръщането ни към нормалния ритъм на работа без ограничения, каза в интервю за БНР Георги Първанов, член на Борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора и представител на голяма фирма за човешки ресурси.

Около 10 на сто е реалният скок на безработицата, смята Първанов. По думите му се трупа напрежение, свързано с неяснотата на обстановката, ще има ли туристически сезон и ще продължим ли да работим от вкъщи.

В компанията на Първанов от миналата седмица наблюдават „много сериозно оживление“ както за постоянни позиции, така и за временна и сезонна работа. Той прогнозира, че наесен ще има увеличаване на броя на българите, които търсят трудова реализация извън страната.

Много хора по време на кризата бяха освободени с обещания за обратно наемане, но има индикации, че много ресторанти и хотели няма да отворят, каза HR специалистът.

Първанов препоръчва ударна рекламна кампания в туризма, за да се привлекат повече туристи и смята, че страната ни има уникален шанс да се позиционира като място, където коронавирусът не е нанесъл сериозни поражения. „Имаме шанс да имаме не толкова лош сезон“, заяви той.

Мярката 60:40 и малките грантове до 10 хиляди лева не са достатъчни на фона на предприеманото от други страни, отбеляза още Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай