Може ли пътят до морето да е бърз, евтин и удобен?

Шофирането в трафика е изморително, но колата е за предпочитане за семействата с деца и багаж

Може ли пътят до морето да е бърз, евтин и удобен? | StandartNews.com
  • Билетите за влак и автобус трябва да се купят предварително, за спален вагон месец по-рано
  • Шофирането в трафика е изморително, но колата е за предпочитане за семействата с деца и багаж

В сезона на летните отпуски хората се замислят как да пътуват до морето - с кола, влак, автобус, самолет?

Нито един от тези варианти не е безспорен. С автомобил е удобно, но дългото шофиране в жегата и тежкият трафик са изморителни.  Освен това в много от морските курорти намирането на място за паркиране е трудна мисия, а пък може да се окаже и  сериозен разход, който дори конкурира цената на почивката.

Самолетът не е за всеки джоб, особено когато пътува цялото семейство с децата.

Цената на автобусните билети също вече не е ниска.

В крайна сметка изборът остава според предпочитанията - колко евтин, колко бърз и удобен искаме да ние пътят.

 

Влакът би имал много предимства, ако не бяха и многобройните минуси, които съпътстват пътуването с родните железници.

Най-лесно би било, ако човек може да си вземе място в спален вагон в нощния влак. Така ще си легне в София и се събуди на морето, като спести времето за път и го използва за плаж.

Най-ниската за пътуване със спален вагон до морето е 35 лева, а в двете посоки - с 20% по-малко, съобщава БТВ.

Пътуването в спален вагон се осъществява срещу документ за първа или втора класа и закупуване на спално място в зависимост от класа на притежавания документ, както следва: С документ за пътуване втора класа - цената на спалното място е 10.15 лв. и в спалната кабина пътуват трима души. С билет първа класа - цената на спалното място е 12.20 лв. и в спалната кабина пътуват двама души.

За услуга "Бизнес класа" в спалната кабина пътува самостоятелно един човек, срещу редовно закупен билет за първа класа и цена на спалното място от 18.30 лв. Услугата за пътуване със спален вагон се предлага в нощните влакове София-Варна/Добрич-София, София-Бургас-София и Пловдив-Варна-Пловдив.

Но...

Местата за спалните вагони вече са изчерпани за месец напред.

Влаковете разполагат с около 25 спални вагона, в които има по 30 легла. Това обаче е крайно недостатъчно. "Интересът към спалните вагони към морето е огромен - предварителната продажба се извършва 30 дни предварително и на третия-четвъртия час всички места са изчерпани", заяви директорът на дирекция "Продажби и обслужване" в БДЖ "Пътнически превози" Ивайло Георгиев.

Заради интереса допълнително нощен влак ще пътува за Бургас. Допълнителни места ще има и по линиите София-Карлово-Бургас и София-Пловдив-Бургас.

"През летния сезон никога няма да има достатъчно вагони. По голяма част от жп мрежата се извършват ремонти. Заради тях се налагат и корекции на разписанието. Призовавам всички пътници, въпреки че са се снабдили с билети 30 дни преди пътуването, да си проверят разписанието", добави Георгиев.

Със спалните вагони има и друг проблем, признава министърът на транспорта Георги Гвоздейков. От отговора му на депутатско питане става ясно, че БДЖ разполага с 30 спални вагона, от които 24 са в експлоатация, 3 са в планов ремонт, а за останалите 6 такъв предстои. 5 броя са кушет-вагоните, като всички са в експлоатация. В момента спалните вагони са единствените пътнически вагони, които са сертифицирани в съответствие с изискванията на ЕС. "БДЖ - Пътнически превози" подготвя процедура за капитален ремонт на спалните вагони. Но има затруднения с ремонта,  тъй като фирмите, които извършват такива дейности, са в Италия, Испания и Германия, обяснява Гвоздейков.

Ако не успеете да се снабдите със заветните билети за спален вагон, първа класа все пак дава шанс за малко по-комфортно пътуване.

Цената на билета от София до Варна е 30 лв., а във втора - 24 лв. Ако ползвате намаление (за студенти, ученици, пенсионери или група) тази сума може да бъде дори с до 50% по-ниска.

Но...

Времето на пътуването е между 8 и 9 часа, защото закъсненията са обичайно явление. Толкова дълго пътуване се оказва мъчително, особено ако сте с деца и ако влакът е претъпкан.

Добре е предварително да се снабдите с билети, защото и тези места свършват бързо. През активния сезон е предвидено предварителната продажба на билети за седящи места да е минимум 15 дни. Цената на запазено място във всички влакове, независимо от разстоянието, е 50 ст.

До Бургас билетът в първа класа струва 24 лв., а този във втора - 19.20 лв.

Ако се закупи пътуване отиване и връщане, билетите са съответно 43.20 лв. и 34.55 лв. От София до Бургас с влак се стига за 6-7 часа.

По разписание пътуването е по-кратко, но изключенията заради закъснения се случват по-често отколкото спазването на предвиденото време.

Автобусите на миналогодишни цени

Ако изберете да пътувате с автобус, също е добре да си купите билети по-рано, защото може да се окаже, че места няма, особено до морските дестинации. До морето се стига  средно за около 6-7 часа в зависимост от спирките по маршрута и крайната дестинация.

Пътуването с автобус от София до Бургас би ни излязло малко над 30 лв.

"Цените не са увеличавани от миналата година от април месец, когато беше огромният скок на горивата. Да, сега в момента горивата са намалели, но за сметка на това постоянно говорим за увеличение на минимална работна заплата, увеличение на осигурителни прагове имаме", обясни Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Колата - скъпо, но удобно

Въпреки поскъпналия бензин, българинът продължава да предпочита пътуването с кола, за да си спести купищата неудобства с обществения транспорт. Тук удобството е по-голямо, особено при пътуване до по-малки и отдалечени курорти, за които ще е нужен допълнителен транспорт от гарите.

Колко ще ни струва да стигнем до морето зависи от средния разход на гориво на колата, скоростта, с която ще шофираме и, естествено, от багажа. При по-висока скорост и повече багаж, разходът на гориво се качва от 8 докъм 10 на сто, изчисляват дългогодишни шофьори. Добре е предварително да се проверяват цените, тъй като между отделните вериги бензиностанции има разлики, които понякога варират в диапазона между 50 и 70 ст., видно от специализирания портал Fuelo.

Екип на БТВ пресметна пътя от София до Бургас. При обичаен среден разход за всеки тип автомобил при днешните цени излиза, че най-скъп е пътят на бензин - 81,92 лв.

С дизелова кола разходът ще е с 3 лева по-евтин, но най-евтино излиза на газ - около 35 лв. Така ако има четирима души в автомобил и разделят сумата, излиза, че един човек пътува за по-малко от 9 лева с газов автомобил.

Самолетът не е за всеки джоб

Най-скъпият транспорт си остава самолетът. Друг е въпросът дали е чак толкова бърз заради времето, което се отделя преди полета и допълнителните харчове за предвижване от летището до курорта. За 40-50 минути полет до Бургас и Варна, пътниците губят по около два часа по аерогарите преди и след полета и допълнително време и разходи за транспорт до съответния курорт.

А колкото по-рано се купи билетът, толкова по-ниска ще е цената му.

Споделените пътувания

Доста популярни са т. нар. "споделени пътувания", които се предлагат в социалните мрежи.

Но...

Този превоз е удобен, когато човек пътува сам или максимум за двама души. В повечето случаи обаче, заради поскъпналия бензин, цената на един пътник в споделен превоз се предлага на цената на автобусните билети. За пътуване до морето предложенията варират между 20 лв и 30 лв, видно от офертите и договарянето във ФБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай