МОСВ с мониторинг на количеството на водите

МОСВ проведе трета среща-консултация по проект № BG16M1OP002-1.013-0001-С03 "Доизграждане на мрежите за мониторинг на количеството на водите“

                   

МОСВ проведе трета среща-консултация по проект  № BG16M1OP002-1.013-0001-С03

"Доизграждане на мрежите за мониторинг на количеството на водите“

   Трета среща консултация проведе Министерство на околната среда и водите по Проект № BG16M1OP002-1.013-0001-С03 "Доизграждане на мрежите за мониторинг на количеството на водите“. Проектът е на стойност 14 999 898.82 лева, като 85% са финансирани от ЕС.

   Срещата се проведе в град Пловдив на 25 февруари 2020 г. в хотел „Марица“.

   Представител на дирекция „Управление на водите“ на Министерството на околната среда и водите, бенефициент по проекта, представи целите и дейностите по проекта, насочени към доизграждане и/или оптимизиране на мрежите за мониторинг на количеството на повърхностните и подземните води. По време на срещата бяха представени подробни анализи на състоянието на мрежите за мониторинг на повърхностните и подземните води в Източнобеломорския район за басейново управление и предложения за оптимизирането им.

   От страна на НИМХ - филиал Пловдив беше представен анализ на мрежите за мониторинг на повърхностите води в Източнобеломорския район за басейново управление. Направен беше преглед на дейностите за оптимизиране на тези мрежи, представени бяха методи за подбор на нови пунктове за мониторинг. Разгледани бяха и техническите аспекти на избора на местоположението на нови станции за мониторинг. Експерт от  МОСВ представи дейностите, свързани с анализа на мрежата за мониторинг на количественото състояние на подземните води, проект на инструмент/база-данни за поддържане на актуална информация за количественото състояние на подземните води. Презентациите бяха в основата на дискусии по конкретни въпроси относно практическата приложимост на подходите за оптимизиране на мрежите за мониторинг на количеството на водите, срещаните трудности и възможностите за тяхното преодоляване.

   Направените препоръки от експертите, участващи в срещата, ще бъдат използвани при финализирането на оптимизацията на мрежите за мониторинг на количеството на подземните и повърхностните води, както и при планиране на следващи дейности, свързани с този мониторинг.

   На срещата присъстваха представители на Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, НИМХ – филиал Пловдив, РИОСВ град Пловдив, РИОСВ град Пазарджик, , Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда град Пловдив, журналисти.

Проект № BG16M1OP002-1.013-0001-С03 "Доизграждане на мрежите за мониторинг на количеството на водите“ е на стойност 14 999 898.82 лева, като 85% са финансирани от ЕС чрез Кохезионен фонд.

                

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай