Вторник,

Министри на ЕС търсят решение на високите енергийни цени

От: Редакция -
837
Министри на ЕС търсят решение на високите енергийни цени
A
A
A

Министрите на енергетиката на ЕС започнаха извънредното си заседание в Брюксел в опит да намерят решение на високите енергийни цени. По всяка вероятност те ще стигнат до споразумение за икономии на консумацията на електричество в пиковите часове, но не и върху таван на цените на газа от Русия.

"Ние сме в енергийна война с Русия и Путин се опитва, манипулирайки пазара, да атакува нашите икономики. Трябва да изпратим силен сигнал, че ще направим всичко, за да защитим нашите домакинства и икономики, както и че ще разполагаме с достатъчно електричество през зимата", заяви на влизане министърът на индустрията и търговията на Чехия Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Напълно съм убеден, че ще постигнем споразумение по мерките за ликвидността, за да подкрепим доставките на пазара. От друга страна, трябва да обсъдим и потреблението. Сигурен съм, че ще започнем дискусии за това как да ангажираме страните-членки да намалят консумацията на ток по подобие на мерките, които предприехме за газа."

В края на юли министрите на енергетиката постигнаха споразумение страните-членки да намалят потреблението на природен газ с 15 на сто до края на март догодина като превантивна мярка, ако Русия спре доставките на синьо гориво.

Не се очаква обаче сега те да се разберат за налагане на таван на цените на газа на вноса оттам, тъй като съпротивата срещу тази мярка е по-голяма, отколкото съгласието по нея.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com