Министър Стоянов с ключови новини за Газпром

Водят се преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан

Министър Стоянов с ключови новини за Газпром | StandartNews.com

България не води преговори за нов дългосрочен договор с руската компания "Газпром", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов, цитиран от БНР. По думите му страната преговаря с руския газов доставчик единствено за количествата по настоящото споразумение, което изтича през декември:

"Ако и от тях можем да купим количествата, които - те бяха на добра цена сравнително според договора, добре дошло. Ако не - ще се оправим и без тях".

На репортерска реплика: "В цяла Европа се опитват да се откачат от "Газпром", служебният министър отговори:

"Ние се откачаме така или иначе, договорът свършва

Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима - да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е по-добра. А не е нищо друго…Дългосрочен договор би било завой ". 

Водят се преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан, съобщи още министърът на икономиката. По думите му по-късно днес ще има среща с енергоемки компании по тази тема. На въпрос докъде са преговорите за допълнителни количества азерски газ, Стоянов отговори:

"Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други идеи за бартери. Отново имам днес разговори с български компании, които са с енергоемки производства, тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени".

"Булгаргаз" обявява търгове за втечнен газ както за краткосрочен, така и за десетгодишен период, обяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева. Тя и енергийният министър Росен Христов обявиха, че започва процедура за дългосрочен договор на втечнен природен газ.

С обявяването на търговете за природен газ, казва Деница Златева: "Целта ни е максимално широк кръг компании да участват, да предложат в реална конкурентна среда своите ценови оферти и да постигнем най-добрите ценови равнища".

Тя допълни, че освен краткосрочни – за ноември и декември, и средносрочни - за следващата година, ще бъдат обявени и търгове за доставка на втечнен газ до 2034 година: "За този търг има предварително запазен десетгодишен капацитет на строящия се терминал в Александруполис“, посочи Златева.

Тя коментира и защо търговете за дългосрочни доставки се правят от служебния кабинет сега: "Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко етапа, тоест оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 година".

Освен за втечнен газ, предстои да бъдат обявени и търгове за тръбен газ, каза от своя страна енергийният министър Росен Христов:

"Имаме индикации от други компании, включително и турски, които са готови да преговарят с нас. Преговаряме също с Азербайджан за увеличаване на количествата поне за отоплителния сезон, тоест за още 200-300 кубични метра.

Имаме индикации, че са склонни да обсъждат нашето предложение, така че, реално, ако всички преговори завършат успешно, ние ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е необходим", каза Христов.

На въпроса означават ли тези търгове край на разговорите с руската компания "Газпром" служебният енергиен министър отговори така: "Ние вратата на никого не затваряме, преговорите с "Газпром" продължават, за момента нямаме някакво развитие“.

Същевременно бе съобщено, че от първи октомври свободният капацитет на българо-гръцката газова връзка ще се предлага на две платформи. Интерконекторът ще започне работа с общ капацитет от 3 милиарда кубически метра газ годишно, като близо половината вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за търговия с газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай