Министър Христов притеснен, какво става в Брюксел

Той разкри дали ще има споразумение за таван на цените на газа в ЕС

Министър Христов притеснен, какво става в Брюксел | StandartNews.com

Министър Росен Христов съобщи, че споразумение за таван на цените на газа в ЕС няма да бъде постигнато на днешното заседание на енергийните министри в Брюксел.

България и още 14 държави се обединяваме около това, че трябва да има динамичен таван и да се гони цена максимум от 150-160 евро за мегаватчас, поясни той.

Това не е регулиране на пазара, а предпазна мярка от свръхвисоки цени като през август и септември, каза енергийният министър. Както вече е известно, другата група около Германия и Нидерландия настоява да няма ограничения, а ако има, да са високи, така че да не се активират.

"Това са групата държави, които или имат полза от търговията с газ, съответно – от високите цени, или изпитват остра нужда от газ и като Германия са с мощна икономика и са готови да платят каквато и да е цена, само и само да има газ. Имат и ресурси да компенсират потребителите за високите цени. За съжаление, отново виждаме една разделена Европа, едни двойни стандарти и едно надмощие на икономически силните държави във вземането на решението".

Министърът заяви в отговор на въпрос на "Хоризонт", че не очаква пробив до края на тази година и изрази опасения от компромиса, който би могъл да бъде постигнат от чешкото председателство на Съвета на ЕС и Еврокомисията:

"Моето притеснение е, че този компромис в крайна сметка няма да е такъв, какъвто върши работа. На нас в България не ни трябва просто газ. И индустрия, и потребители, всички са обединени от мнението, че на нас ни трябва газ от порядъка на максимум 200-250 лева на мегаватчас. Иначе нямаме нужда – тоест икономиката не може да работи ефективно и предпочита да затвори".

Турция е готова да обсъжда постоянни доставки на синьо гориво за нас, каза министър Христов:

Сега заминаваме – в петък и събота, отново за Турция, имаме среща и с министъра, и с компанията "Боташ", където вече по-конкретно да видим какво може да се договорим“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай