Неделя,

Министерството на околната среда и водите в ШАХ!

От: Стандарт -
2149
Министерството на околната среда и водите в ШАХ!
A
A
A

В последните дни  измервателната станция в гр.Гълъбово, отчитаща стойностите на атмосферния въздух, отчита завишени норми на серен диоксид без никой от РИОСВ-Хасково и РИОСВ Стара Загора или централното ръководство на МОСВ да даде логично обяснение как се получава тази интересна ситуация. Обикновено при превишения за виновни се посочват Брикел и ТЕЦ Марица 3. Но този път обичайните заподозрени не работят и е важно МОСВ да даде ясен отговор за причините.

На 17 май към 18 часа е отчетена стойност от 371 мг/м³, а на 24 май към 22 часа е отчена стойност от 416 мг/м³. Горната граница на допустимите стойности за района е 350 мг/м³.

ТЕЦ Марица 3 не работи от 21 април поради наложена принудителна административна мярка поради недоказано съмнение за надвишаване на позволените стойности на серен диоксид. Брикел е в планов годишен ремонт от 8 май и по думите на ръководството от тогава в горивната инсталация не е извършван, какъвто и да било горивен процес, няма производство на топлинна и електрическа енергия, което означава, че няма емитиране на емисии. От дружеството обясняват, че и Брикетна фабрика не работи от същия ден, защото дейността по подсушаване на въглища е невъзможна без да се включат парогенераторите.

Възниква резонният въпросът от къде идват завишенията на серен диоксид в дни, в които и двете набедявани дружества не работят?

Очаква се отговорът на МОСВ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички