Македонците искат дял в АЕЦ Белене

Такава препоръка е отправил председателят на държавния енергиен регулатор Марко Бислимовски

Македонците искат дял в АЕЦ Белене | StandartNews.com

Македония може да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене“. Такава препоръка е отправил председателят на държавния енергиен регулатор Марко Бислимовски, цитиран от телевизионния канал „Сител“.

По този начин страната ще реши проблема с енергийните ресурси, тъй като анализите показват, че тя има въглища само за още 15 години. Според Бислимовски през 70-те години на миналия век Македония вече е участвала в изграждането на ТЕЦ в Косово, за да се задоволят нуждите на бившата „Железара“.

„Разбира се, както правителството, така и другите инвеститори трябва да преговарят за условията, при които те трябва да инвестират. Но подчертавам, че това е моето лично мнение, трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като държава“, каза Марко Бислимовски.

В края на май в официалния вестник на Европейския съюз бе публикуван призив за изразяване на интерес към стратегически инвеститор в Белене, който продължава 90 дни. Правителството в Скопие вече обяви, че е сериозно заинтересовано да инвестира. Очаква се само конкретна оферта от българска страна.

„Според тяхната оферта ще направим анализите вътре в страната ни, което със сигурност ще бъде в интерес на гражданите. В същото време трябва да се има предвид какво ще се получи, ако се включим като акционери в строителството. Дали получаваме по-евтина електроенергия, или ще ни предложат друг модел, за да участваме като партньори“, казва министърът на икономиката Крешник Бектеши.

„Сител“ обяснява, че проектът за АЕЦ „Белене“ съществува от 40 години, но досега е отлаган на няколко пъти и е рестартиран едва през 2008 година.

Досега интерес към Белене са показали компании от Русия, Германия, Франция, САЩ, Китай и Корея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай