Лагард се прицели в инфлацията с двойни лихви

Кредитите ще стават по-скъпи, а депозитите - по привлекателни

Лагард се прицели в инфлацията с двойни лихви | StandartNews.com

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард атакува инфлацията с нов лихвен откос. ЕЦБ удвои основния си лихвен процент до най-високото ниво от 2009 г. насам, засилвайки действията срещу рекордното поскъпване с все по-вероятна рецесия. Както очакваха икономистите, политиците във Франкфурт отбелязаха второ поредно увеличение с 0.75% в четвъртък след като през септември предприе за първи път в историята си такъв скок. Така основният лихвен процент в еврозоната е 2%, обяви ЕЦБ в четвъртък.

Скоро кредитите ще станат още по-скъпи, но спестяванията отново ще станат по-привлекателни.Въпреки че сътресенията на енергийните пазари засягат икономиката на 19-те държави от еврозоната, ЕЦБ отново потвърди ангажимента си да си върне контрола върху цените, които се покачват пет пъти над целта от 2%.

Инфлацията в еврозоната достигна 9,9% на годишна база през септември, показаха окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат.

В съобщението на сайта на ЕЦБ се казва, че Управителният съвет е взел решение да повиши със 75 базисни пункта трите основни лихвени процента на Европейската централна банка (ЕЦБ). Лихвата по основните операции по рефинансиране достига 2,00%, лихвените проценти по пределното кредитно улеснение - до 2.25% и по депозитното улеснение ще бъде 1,50 процента, съобщи на сайта си банковият регулатор на еврозоната. Лихвите влизат в сила от 2 ноември.

Депозитната лихва от 1,5% е най-високата от 2009 г. насам, пише Ройтерс.

"Инфлацията остава твърде висока и ще се задържи продължително време над целевото равнище", предупреждават от банката, като допълват, че следващите решения ще се взимат постепенно. "Решенията на Управителния съвет за бъдещата траектория на лихвените проценти ще се основават на развитието на перспективите за инфлацията и икономиката, като решенията ще се вземат от заседание на заседание", става ясно от изявлението на сайта на ведомството.

Но централната банка потвърди плановете си да продължи да реинвестира постъпленията от купчината облигации на стойност 3.3 милиарда евро, които закупи по програмата си за закупуване на активи (APP) през последните осем години, когато смяташе, че инфлацията ще остане ниска."Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа, закупени по APP, за продължителен период от време.“ЕЦБ промени условията на своите дългосрочни операции по рефинансиране, за да насърчи търговските банки да погасяват предсрочно тези многогодишни заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай