КРИБ е за създаване на Държавна петролна компания

Това ще е краят на монополите, смята Кирил Домусчиев

КРИБ е за създаване на Държавна петролна компания | StandartNews.com

Оглавяванета от топ бизнесмена Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя предложението  за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“. Това става ясно от разпространена до медиите позиция.

По-рано днес стана ясно, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, съобщиха от финансовото министерство.

Ето и цялата позиция на КРИБ:

Във връзка с публикуваното на сайта на Министерството на финансите предложение за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България използва случая да изрази за пореден път принципната си подкрепа в посока осигуряване на действителна конкуренция на пазара на горивата.

Ние намираме, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса.

Гаранция за постигането на тази цел е предвиждането лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Друг положителен елемент в предложението е, че държавната петролна компания ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти.

Това съвпада и с позицията на КЗК относно складовите бази.

"Край на монополите и картелите в цените на горивата! Държавата си влезе в ролята да помогне на хората и бизнеса за пазарни цени! Колкото по-бързо се реализира този проект, по-добре за всички ни!", написа Кирил Домусчиев в профила си във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай