Крайно време е монополът на здравната каса да падне

Поредното предложение за отпадане на монопола на Здравната каса е много правилно и много закъсняло

Крайно време е монополът на здравната каса да падне | StandartNews.com
  • Крайно време е монополът на здравната каса да падне

Поредното предложение за отпадане на монопола на Здравната каса е много правилно и много закъсняло. Това отдавна трябваше да се случи.
Вече не е въпрос на шанс да се разбие монополът на НЗОК, а на безизходица. Системата не може да издържи. Сега бюджетът дава на Касата, а тя - на болниците. Но парите все повече не достигат и е пълна мъгла как се разпределят. Някои здравни заведения не получават достатъчно финансиране, закриват се отделения, а услугите към пациентите са лоши. В същото време други болници растат като гъби. Публична тайна е, че се изкривяват клинични пътеки.
Сега хората се осигуряват здравно, но не знаят техните вноски какво покриват.
Здравноосигурителните фондове ще предлагат пакети на различни цени и всеки ще може да си избира според болежките и джоба какво да си купи. Опасенията, че само богатите ще могат да се възползват от услугата, не са основателни. Това е като билетите за театър или опера - има по-скъпи и по-евтини, но всички гледат представлението. Важното е, че ще има избор и всеки ще знае какво точно получава срещу парите си.
Идеята на здравното министерство за набирането на поне 500 000 пациенти от един фонд, за да може той да заработи, подлежи на обсъждане. Да, повече осигуряващи се дават по-голяма стабилност от гледна точка на финансите. Но откъде ще съберат толкова хора? По улиците ли ще ги записват?
Фондовете ще се конкурират помежду си, но и болниците също ще се конкурират пред фондовете. И пазарът ще въведе прозрачност и ред.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай