Кралят на ниските цени

Кралят на ниските цени | StandartNews.com

"Нула разходи" бе мотото на основателя на "Алди", чийто годишен оборот е 40 млрд. евро

Карл Албрехт бе милиардер без яхта и вила

Съоснователят на германската империя "Алди", включваща хиляди дискаунт магазини - Карл Албрехт, си отиде от този свят в пълна дискретност, както премина и животът му. Макар че беше най-богатият германец, Албрехт, чието състояние списание "Форбс" оценява на 19 млрд. евро, не обичаше да е център на внимание и отбягваше прожекторите.

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи за смъртта му чак след погребението на 94-годишния бизнесмен. Компанията "Алди", за която дискретността е част от принципите й, първоначално отказа да потвърди информацията. След което пусна съобщение, че скърби за загубата на основателя си, роден на 20 февруари 1920 г. в Есен.

Най-великата следвоенна личност, както го определи "Франкфуртер алгемайне цайтунг", бе погребана със скромна церемония, в тесен кръг от хора и без излишна суета. Тялото му бе положено в гроб близо до къщата му в Есен, само на няколко метра от гроба на починалия през юли 2010 г. брат Тео, с когото в средата на миналия век поставят основите на "Алди". Името идва от съкращението на Албрехт и дискаунт.

Първите стъпки в търговията двамата братя правят след края на Втората световна война в магазин от сто квадрата за хранителни стоки. Майка им Ана го отваря на 10 април 1913 г. на партера в неугледна сграда в Шьонебек, южно от Магдебург. С много амбиция братята Албрехт развиват бизнеса и още в началото на 50-те години на миналия век вече имат 13 магазина с ограничен избор хранителни стоки на ниски цени. Те бързо привличат клиенти, които не обичат да правят големи разходи за храна.

Първият супермаркет "Алди" е отворен през 1962 г. "Нула разходи" е лайтмотивът му. Затова братята не предвиждат бюджет нито за маркетинг, нито за реклама. В магазините им не се полагат усилия при подреждането на стоките по рафтовете, нито пък за тяхната опаковка. Основната функция на супермаркетите "Алди" е да складира и да продава хранителните стоки, като се дава приоритет на трайните продукти. А те са с разбиващи конкуренцията цени. Често предлагат само по една марка от съответната стока. Освен това взимат продуктите директно на едро от склада и ги пускат в магазина си по същия начин - без да ги разпределят и разфасоват. Всяко нещо, което може да вдигне разходите, е нежелано. В магазините няма дори телефони, а управителите им са принудени да използват най-близката телефонна кабина на улицата.

В началото на 60-те години, за да не си пречат в бизнес начинанията, братята си поделят територията на Германия. Карл започва да развива търговска дейност в южната част, а Тео - в северната. Разпределението в света също е ясно. Карл множи супермаркетите "Алди" във Великобритания, Австралия и САЩ, а Тео - в останалата част на Европа.
"Компанията се развива бързо, на международно ниво е представена на три континента", се казва в съобщение на "Алди", което е и единствената информация от фирмата за дейността й. Според германските медии обаче "Алди" имат днес 10 000 супермаркета в Германия, Австралия, Франция, САЩ и Австралия с годишен оборот от 40 млрд. евро.
В "Алди" днес пазаруват 9 от всеки 10 германци, като сред клиентите им е дори канцлерът Ангела Меркел.

Скри се от прожекторите след отвличане за откуп

Въпреки че марката е толкова популярна за Германия, животът на двамата й основатели е обвит в мистерия, която става още по-силна след похищението на единия брат. През 1971 г. Тео е отвлечен и държан в плен 17 дни. Освободен е след откуп от 7 млн. германски марки, платени отчасти от брат му Карл. Драмата оставя отпечатък върху семейството, което решава от този момент да не дава интервюта за медиите и да прекрати публичните изяви.
"Карл Албрехт не искаше никакво публично внимание и отказваше почетните отличия, водеше затворен живот", коментират от "Алди". "При него няма нищо типично за класическия милиардер. "С изключение на едно голф игрище в Шварцвалд Карл не е имал нито вила, нито джет, нито яхта, нито пък приключения, които да бъдат поместени на заглавните страници на вестниците", отбеляза в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Карл Албрехт прекара 67 години от живота си със съпругата си, която почина миналата година. Баща е на две деца. До 75-годишна възраст работи в компанията, като остава в надзорния й съвет до 2002 г. "От 1973 г. постави основите за приемствеността на дейността на компанията след смъртта му", даде да се разбере "Алди", припомняйки, че оттогава авоарите на фирмата са под контрола на две фондации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай