Концесионерът на летище Пловдив влага 35 млн. евро (ОБЗОР)

Концесионерът на летище Пловдив влага 35 млн. евро (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поне 35 млн. евро ще трябва да инвестира бъдещият концесионер на летище Пловдив, от които 16 млн. евро трябва да бъдат вложени през първите 5 години, научи в. "Стандарт". Инвестициите са за обновяване на полосата за излитане и кацане, за разширение на перона и на пътеките за рулиране. Включена е също и опция за изграждането на карго терминал.

На редовното си заседание правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия на аеропорта край тепетата за срок от 35 години. Целта е да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища, за да се гарантира бъдещото развитие на аеропорта.

Засега интерес към летище Пловдив проявява собственикът на "Пампорово" АД, както и неизвестна турска компания.

Бъдещият концесионер ще трябва да плаща и годишна концесионна такса в размер на поне 5% от общите си приходи, като първоначално той ще трябва да плати и около 300 хил. евро.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура. Критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40%), инвестиционна програма (с тежест 35%) и програма за развитие и управление (25%).

Летище Пловдив е резервно на столичното летище при бури и мъгла. То се използва основно за чартърни полети за курорта Пампорово. Годишно аеропортът обслужва около 100 хил. души, което е 40 пъти по-малко от летище София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай