Кои са най-печелившите активи за пенсионните дружества

Ще си сътрудничим с дружествата на КВС в управлението на активите, казва Hиĸoлaй Cтoйĸoв, изпълнителен директор нa пeнcиoннoто дpyжecтвo на ОББ

Кои са най-печелившите активи за пенсионните дружества | StandartNews.com

Собственикът на ОББ приключи сделката по придобиването на бизнеса на NN в България.Още през февруари белгийската KBC Груп и базираната в Холандия NN Group постигнаха споразумение ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група, да придобие всички акции от NN Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане.На 14 юли 2021 г. Унгарската национална банка официално даде одобрение за прехвърляне на застрахователния портфейл на NN Животозастраховане към "ДЗИ - Животозастраховане" ЕАД. Разрешение има и от Комисията за финансов надзор, както и от антимонополната комисия у нас. Като резултат от достигнатото споразумение NN Пенсионно осигуряване се преименува на ОББ Пенсионно осигуряване, а NN Животозастраховане се влива в ДЗИ Животозастраховане, като клиентите на дружеството автоматично стават клиенти на ДЗИ Животозастраховане.Сделката е на обща стойност 77,7 милиона евро. „KBC Group управлява пенсионни фондове и във всички свои основни пазари – Белгия, Чехия, Словакия, Унгария. Групата има нужната експертиза, като ще разчитаме и на професионални екипи, и на мениджмънта на дружеството, което закупихме“, каза изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков.

.„Разширяването на продуктовите предложения за нашите клиенти и увеличаването на каналите за продажби и обслужване ще са сред най-важните ефекти за тях в резултат от  сделката и аз съм убеден, че още в следващите месеци те ще могат да се възползват от тези допълнителни възможности. С разширения достъп до иновационните продукти и процеси, които КВС Груп в България е интегрирала като предложение за своите клиенти, ще можем да предоставим допълнителни услуги и решения за тях да планират своето финансово бъдеще и да им осигурим клиентско преживяване съгласно техните предпочитания и очаквания“, заяви Николай Стойков, главен изпълнителен директор на ОББ Пенсионно осигуряване.OББ Πeнcиoннo ocигypявaнe започва дейността си c нaд 1,8 милиapдa aĸтиви, a към ДЗИ Живoтoзacтpaxoвaнe се влива oĸoлo 30 млн. лв. дoпълнитeлeн пpeмиeн дoxoд.NN Бългapия е в България от 2001 г.

Клиентите на NN Животозастраховане и NN Пенсионно осигуряване ще бъдат обслужвани в съществуващите към момента офиси на NN, които са в процес на ребрандиране.

Ето какво каза Николай Стойков пред "Стандарт":

- Доходността на пенсионните фондове за периода от юни 2019 до юни 2021 е до 4%, по данни на КФН. Какви са последните резултати за досегашното NN пенсионно дружество?

- Със сигурност сме в горната половина, но нека да излязат юнските резултати на КФН. Нашите клиенти ще бъдат приятно изненадани.

- Имаше притеснения за спадове в доходността на пенсионните фондове заради пандемията, но те май не се оправдаха. Каква е причината?

- Финансовите пазари обикновено реагират по-рано от останалите на новини и събития. Голяма част от реакцията е свързана с очаквания, които се отразяват на цената на активите. Спад имаше и той беше съвсем в началото на пандемията. Но след като излязоха първите новини за ваксините, с промяната на очакванията по отношение на това, че светът ще се пребори с кризата, имаше много добро представяне, няколко месеца на растеж. Това, което забелязваме, имаше го и след кризата през 2008 г., е, че обикновено представянето на пазарите непосредствено след кризата е изключително високо. Пазарите вече усетиха по-високите резултати от възстановяването на дейността. Влияние оказват и други фактори, като ниските лихви, например, които влияят върху оценката на активите.

- Кои са активите, които носят най-висока доходност на фондовете?

- Определено през последните 5 тримесечия се представят най-добре пазарите на акции. Пазарите на инструменти с фиксиран доход страдат от ниските лихви и очакванията, че този период ще продължи. Докато активите с най-добро представяне са акциите, свързани с изключително добрите резултати, които бяха публикувани, с очакванията за преодоляване на кризата. Въпреки очакванията за предстояща четвърта вълна, всички са много по-подготвени, много повече знаят какво могат да очакват.

- Акциите от кои сектори и компании са най-печеливши?

- През различните периоди имаше различни сектори, които се представяха по-добре от други. Имаше сектори, които бяха изключително засегнати от кризата - например туризъм, пътувания. Имаше и други, които индиректно са свързани с тези сектори и също пострадаха - като авиокомпаниите, например. А в месеците след началото на кризата най-голям ръст реализираха компаниите от фармацевтичния сектор. В последствие се вдигнаха и други сектори, включително индустриалният.

 - От септември частните фондове ще започнат да изплащат първите пенсии. Какъв ще е средният размер?

- Нека да го обявим когато получим одобрението от Комисията за финансов надзор. Иначе подготовката за това тече още от миналата година. След приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване през февруари 2021, бяха направени промени в 23 наредби. Подготовката е на тази база. Вече подадохме документи за одобрение в КФН

.- Пенсионното дружество вече е част от голямото семейство на белгийската КВС груп. Има ли нещо от белгийския модел, което може да използвате?

- Всъщност дизайнът на самите продукти, възможностите, цялостната пенсионна система и нейната регулация са свързани с местното законодателство. Това, в което ще си сътрудничим и ще си обменяме на парктика опит, е в начина на управление на средствата. Защото ние инвестираме на сходни пазари, правим сходни проучвания за посоките, в които да бъдем максимално ефективни в нашата работа. Така че основната част на това сътрудничество е по отношение на управлението на активите.  

- Какъв е профилът на вашите клиенти?

 - Нашият основен фокус е бил корпоративният сегмент. Основната част от клиентите ни са служители, които имат регулярни доходи и вноските им също са регулярни. И това е изключително важно. Общият брой на клиентите на универсалните фондове в България е над 4 милиона, а броят на заетите лица е малко над 3 милиона. Това означава, че има една маса клиенти на универсалните фондове, които нямат периодично плащане през годините.

- Отразиха ли се на вашите клиенти призивите за прехвърляне на личните партиди в НОИ?

- Имахме за последното полугодие малко над 1000 осигурени лица, които си прехвърлиха партидите. Клиентите ни в универсалния фонд са 380 000. Трябва да се има предвид също, че средната възраст на клиентите ни в универсалния фонд е 41 години, тоест имат още много време до пенсия. За да направи човек информиран избор, трябва да прецени различните опции. 

Пенсионните фондове с доходност до 4%

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай