Ключова промяна в строителството, какво става до края на годината

Готвят нова стратегия за сектора, процесите стават дигитални

Ключова промяна в строителството, какво става до края на годината | StandartNews.com

Национална стратегия за реформиране на строителния сектор подготвя Минисерствотото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Тя се очкава да бъде готова до края на тази година като целта е дигитализиране на процесите в строителството и повишаване на качеството му. Това съобщи вицепремиерът Гроздан Караджов по време на форума „Строителството като индустрия на бъдещето- иновации и дигитализация“.

„Темата за иновациите и за дигитализацията е приоритет в работата на МРРБ. Лично за мен е предизвикателство, пред което се изправям с идеята да направим ключов прелом в тази тема и да въведем електронното проектиране, електронния документооборот и издаването на разрешение за строеж изцяло по електронен път“, посочи Караджов.

“Много разчитаме, че в дискусия с браншовите организации, с академичните среди, с бизнеса, ще можем да намерим най-добрите решения. Целта на дигитализацията в строителството е да се повиши качеството на проектирането и на строителството от една страна, а от друга страна – да се повиши конкурентноспособността на строителните фирми, както на българския, така и международните пазари“, обясни вицепремиерът.

По думите му България изостава в цифровизацията в сектора, но в МРРБ работят активно по тази тема и се надяват да наваксат.

„Подготвяме проект за национална стратегия за реформиране на строителния сектор, която се надявам да бъде готова в края на тази година. Тя ще обхваща няколко приоритетни области. На първо място е електронно управление на инвестиционния процес, на образованието и на уменията в тази област, на устойчиво развитие, на иновации, научноизследователската дейност“, обясни Караджов.

В подкрепа на изпълнението на тази стратегия МРРБ вече стартира изпълнението на проект за единен публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителство. Целта е единен регистър, който да обедини всички регистри, които сега се поддържат от различни общински, районни администрации, областни администрации, ДНСК, посочи регионалният министър.

Лорер: Браншът да работи с науката

Особено значение за строителния сектор има взаимодейството с науката, смята министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Според него строителните компании трябва да ползват научни разработки, за да могат техните продукти да станат по-конкурентни не само на вътрешния пазар, а и на външния. В оперативни програми са предвидени средства за развойна дейност. Министерството на иновациите и растежа също разполага с целия финансов ресурс на държавата да стимули инвестиции и иновации в българската икономика, обясни Лорер.

„Изключително ще се радвам, ако българският строителен сектор прегърне Министерството на иновациите и растежа и заедно започнем да мислим как този сектор също навлиза в съвременните технологии, така че и сградният фонд, и инфраструктурата да започнат да изглеждат така, както искаме да изглеждат, както ги виждаме в Западна Европа“, посочи още Даниел Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай