КЕВР реже НЕК с 400 млн. годишно

КЕВР реже НЕК с 400 млн. годишно | StandartNews.com

НЕК ще губи по 400 млн. лв. годишно, ако останат предложените от КЕВР цени за изкупуване на тока от компанията от 1 юли. Това заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев при обсъждане на предложението на КЕВР за цените на тока от 1 юли. Нашата цена на тока е свалена от 115 на 106 лв. за мВтчас, има и непризнати разходи, обясни Илиев.

В цената не са включени разходите за изплащане на взетия от НЕК заем за плащане на дълговете към двете американски централи в "Марица-изток", които са 60 млн. лв. до декември, посочи Илиев. КЕВР не пипа цената на тока за бита, но това е за сметка на НЕК, каза Илиев.

Според него трябва да се сложи край на кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата. Не може заради 20% топлофицирани абонати останалите 80% от населението и бизнеса да плаща, коментира той. Недопустимо е да се признава високоефективното комбинирано производство на ток от топлофикациите, които през лятото изхвърлят 80% от топлинната енергия в атмосферата, заяви Петър Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай