Карат кюмюра с камиони

Чакаме 5 млн. от НЕК, ако ги получим - ще се разплатим, казаха от ТЕЦ-Сливен

Карат кюмюра с камиони | StandartNews.com

Сливен. ТЕЦ-Сливен превозва въглищата си от мина "Черно море" край Бургас с камиони, а не с вагони по железницата. Причината е в отказа на БДЖ да извършва превози за предприятия, близки до Христо Ковачки, които имат задължения към държавната фирма. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от сливенската "Топлофикация". Пред уикенда телефонът на изпълнителния директор Стефан Кондузов бе изключен, а шефът на съвета на директорите Ангел Ангелов, който живее в Бургас, не отговаряше на позвъняванията.

 

Няма опасност да спрем работа, нито хората в Сливен да останат без парно заради липса на гориво. Оказа се, че цената на превозва на въглищата с камиони е идентична с тази на железниците. Дори е малко по-ниска, обясниха хора от дружеството. Те увериха, че "Топлофикация"-Сливен има достатъчно въглища, за да изкара без затруднения отоплителния сезон. Мини "Черно море" имали договор за превоз на горивото с транспортна фирма от Бургас, която извършвала превозите на въглищата. "Стандарт" научи, че ТЕЦ-Сливен има да получава над 5 милиона лева от държавната НЕК. Дългът е за произведено електричество, което е консумирано, но не е платено. Ако НЕК ни плати, няма да има проблем с разплащането с БДЖ, категорични са от дружеството. От няколко години ТЕЦ-Сливен предлага най-евтиното парно в страната. Абонатите на дружеството станаха толкова, колкото бяха през 1990 година.

 

Енергетици: Няма проблем за системата

 

Дори и всички мини, свързвани с Христо Ковачки, да не могат да доставят въглища на различните ТЕЦ-ове, реален проблем за енергийната система за страната няма да се появи, обясняват хора от бранша. Конкретно при ТЕЦ "Бобов дол", ако остане без въглища, реално ще бъде спряна мощност от 200 мегавата, които лесно ще бъдат компенсирани от другите електроцентрали в страната. В петък вечерта общият товар на мрежата беше малко над 5300 мегавата, според официалните данни на ЕСО. Инсталираните мощности у нас възлизат на над 12 000 мегавата. "И дете може да сметне, че ако 200 от тях отпаднат, има предостатъчно резерви", коментират енергетици.

 

Другите ТЕЦ-ове на Ковачки - "Брикел" и "Марица-3", се намират в т. нар. Маришки басейн и се снабдяват с въглища от държавните "Мини Марица-изток", за които няма проблем с превоза на продукцията им.
По-сериозен проблем може да има единствено за гражданите на Сливен, където местният ТЕЦ осигурява парното и топлата вода на града и се снабдява с въглища от мина "Черно море" край Бургас. Ако доставките от нея спрат, това означава, че ТЕЦ-ът ще може да работи само докато изразходва задължителните си резерви от гориво, които по закон трябва да са за 2 седмици.

 

Миньорите от "Черно море" вече с редовни заплати

 

Бургаската мина "Черно море", която произвежда въглища за ТЕЦ-Сливен, работи на пълни обороти. Работниците получават редовно заплатите си макар и с малки закъснения. "Към момента няма проблем с плащанията, всичко върви регулярно", потвърди шефът на регионалната инспекция по труда Павлин Васков. Проблем със заплатите в мината имаше през миналата година. В рудника избухна бунт, след като работниците не бяха получавали близо три месеца трудовите си възнаграждения. На 16 октомври м.г. 49 миньори обявиха стачка под земята и отказаха да излязат от забоя, докато не получат парите си. Бунтовниците изкараха цели 18 часа в подземните галерии, а колегите им, които останаха навън, ги подкрепиха с декларация и ултиматум към ръководството на мината. След намесата на инспекцията по труда и областния управител на Бургас - Павел Маринов, миньорите получиха всичките си заплати, след което прекратиха стачката.
"Проблемът със забавянето на заплатите и осигуровките на работниците бе по вина на НЕК, която не се беше разплатила със своите контрагенти в страната", припомниха от синдикатите.

 

Оправдаха го за 16 млн. ДДС

 

През януари 2014 г. Христо Ковачки бе оправдан и на втора инстанция по делото за данъчни измами. През 2010 г. бизнесменът бе обвинен, че е укрил задължения за 16,781 млн. в периода от 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г. и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г. Според прокуратурата 4 негови фирми са декларирали реално платен ДДС по фиктивни сделки с определени доставчици за машини, сувенири и биодизел. Според схемата на измамата по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи".
По време на разследването считаният за един от големите играчи в енергетиката получи свобода срещу рекордната тогава парична гаранция от 300 000 лв.

 

На първа инстанция през април 2011 г. Ковачки бе осъден от състав на Софийски градски съд на 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

 

След това през май 2012 г. Софийският апелативен съд го оправда за първи път. Прокуратурата обжалва, а Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане. И втория път апелативните съдии издадоха оправдателна присъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай