Какво ще ни причинят финансовите санкции срещу Русия

Затрудненията в енергийния сектор ще породят още инфлация, но тя няма да е хиперинфлация, каза Левон Хампарцумян

Какво ще ни причинят финансовите санкции срещу Русия | StandartNews.com

Какво означава изключването на руски банки от системата СУИФТ, коментира Левон Хампарцумян пред БТВ. Това е най-евтиният и най-лестният начин да се правят трансакции. Разбира се, има и други начини, които са по-сложни и по-скъпи, каза банкерът.

Според него много по-страшна е санкцията върху Централната банка на Русия. Санкцията означава, че никой няма да иска да играе с нея и натрупаните й активи ще станат неизползваеми. Русия има доста злато, в момента, в който Руската централна банка бъде блокирана, активите й ще станат неизползваеми, каза Хампарцумян.

По думите му, лудостта на диктаторите се лекува със сила. Но санкциите ще направят живота на руските олигарси доста по-труден и не толкова луксозен. Няма да могат да купуват имоти в Лондон и т. н.

Обикновените хора в Русия също ще пострадат рязко обезценяване на валутата си. Техните плащания също ще бъдат ограничени. В Англия сложиха граница от 50 000 лири, точно за да не ударят обикновените хора, поясни банкерът. 

По думите му, тези санкции обаче означават по-малко, отколкото да видим руските танкове на бул. "Руски".

"Ще изпитаме затруднения заради санкциите, ще трябва да търсим алтернативи, но това са последиците от бездарната енергийна политика на континента. Това е сигнал, че трябва да си съберем главите, службите да видят кои са руските агенти на влияние. Лошите години раждат силни лидери. Виждаме, че руската агресия ще убие ковида като странично действие. Трябва да бъдем солидарни като членове на ЕС. Лошите момчета на ЕС - Полша, Унгария, също го приеха", коментира Хампарцумян. 

Той коментира и как кризата ще се отрази на икономиката. "Икономиката не е спряла, затрудненията в енергийния сектор ще породят още инфлация, но тя няма да е хиперинфлация. Най-добрият начин да се противопоставим на инфлацията е да пороизвеждаме повече стоки и услуги. Европа влиза в състезание и войната, която Русия обяви, ускорява тези процеси - Китай произвежда много, продава евтино", поясни финансистът. 

"Икономическите санкции ще предизвикат недоволство от политиката на Путин. Олигарсите и активната част от населението ще кажат, че така не може.  Представяте ли си градски бой в милионен град?, Ами като започнат да идват кофчезите в Русия? Сценарият за бърза победа не се изпълни", коментира още Хампарцумян.

.Много е важно дали конфликтът ще свърши преди фермерите в двете страни трябва да засеят пшеницата, тъй като те са сред най-големите производители в света, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай