Изнесоха с 21% повече зърно през порт Варна

Изнесоха с 21% повече зърно през порт Варна | StandartNews.com

Над 4,3 млн. тона товари са обработени в терминалите на Пристанище Варна от началото на годината до 4 юли. Държавното дружество отчита сериозен ръст - над 21%, на зърнените товари, в сравнение със същия период на 2015 г. В порт Варна са обработени около 1,1 млн. тона зърно. Терминал "Варна Запад" отчита 89% ръст на претовареното зърно - 130 хил. тона. В същия терминал са обработени и около 930 хил. тона контейнеризирани товари (около 68 хил. контейнера 20-футов еквивалент).

"Пристанище Варна" ЕАД продължава обновяването на машинния си парк, с което цели повишаване на производителността и подобряване условията на труд. В началото на април започна доставка на нови товарни платформи, които ще се обслужват от нови терминални влекачи. На 18 май, когато бе отбелязана 110-ата годишнина от създаването на пристанището, бе доставен нов 144-тонен мобилен пристанищен кран. Техническата модернизация на порт Варна включва и нови челни и телескопични товарачи. Инвестиционната програма на дружеството за тази година надхвърля 10 млн. лв. Планираните инвестиции за подобряване на инфраструктурата са около 4 млн. лв., а с останалите средства ще продължи техническото преоборудване в терминалите на пристанището.

Очакванията са тази година да бъде увеличен обемът на транзитните товари през порта. През 2015 г. само по един азиатски проект са обработени над 30 хил. т скъпоструващо оборудване, което бе доставяно във Варна със специализирани тежковози и превозвано до Азербайджан с малки кораби тип река-море.

Възможностите за привличане на товари по Транскаспийския международен транспортен коридор бяха обсъдени наскоро на работна среща в "Пристанище Варна". В нея участваха директорът на терминал "Варна-Запад" Костадин Димитров, ръководителят на отдел "Анализи, стратегии и ИСУ" доц. д-р Коста Донев и над 20 представители на транспортния бизнес в Азербайджан, Грузия, Казахстан, Румъния и Украйна. Гостите бяха запознати с възможностите за обработка на товари в терминалите на пристанището, разположено на няколко ключови за Черно море транспортни коридори, както и отличната свързаност с прилежащата жп инфраструктура на страната. Изпълнителният директор на базираното в Казахстан акционерно дружество "КТЖ Експресс" Сергей Анашкин подчерта, че "Пристанище Варна" ЕАД е желан партньор, изтъквайки ключовото му значение за националната транспортна инфраструктура и икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай