Изнасяме евтино сирене за САЩ

Само БГ мляко в храните по БДС

Изнасяме евтино сирене за САЩ | StandartNews.com

София. Българските фирми вече ще могат да се борят за евтин износ на сирене за САЩ. Това става възможно след като страната ни стана част от европейската квота за внос на сирена в Щатите, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Шанс да получат възможност да изнасят стоката си с намалени мита ще получат само компании, които и досега са имали експорт към САЩ. До момента нашите фирми имаха възможност да изнасят продукцията си, но само с високи мита, което я оскъпяваше и я правеше неконкурентоспособна, коментираха от бранша. Споразумението, в резултат на което България и Румъния станаха част от европейската квота за внос на сирена в САЩ при намалени мита, влезе в сила на 1 юли 2013 г.

За да участват по схемата, българските износители се нуждаят от лиценз за износ. Заявленията за нея се подават в централното управление на фонд "Земеделие" в София от 1 до 10 септември 2013 г. Лицензиите се издават до 15 декември 2013 г. и ще са валидни през цялата 2014 г. Заявителите трябва да бъдат регистрирани в ДФ "Земеделие" преди първото си кандидатстване. Те трябва да представят доказателства, че са изнасяли сирене в Съединените щати поне през една от предходните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя.

Към документите се добавя и декларация от определения вносител, който удостоверява, че отговаря на американските изисквания за издаване на лиценз за внос на продукти. Това е доста тежка схема, фирмите трябва да покрият много изисквания, за да бъдат одобрени, но се надяваме, че все някоя ще успее да се включи в квотата, коментираха експерти.

Нови стандарти за храните не са необходими, защото и в момента всички продукти по БДС са произведени с българско мляко. Това съобщи Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Държавните рецепти са така разписани, че те не позволяват влагането на сухо мляко или друг вид подобен продукт, заместващ суровото мляко. Сурово мляко пък може да се набави единствено от български производители, коментира Присадашки. Според него браншът в момента е в изключително тежка ситуация заради свито потребление. На този фон съобщенията, че фирми ще имат възможност за износ на българско сирене с ниско мито за САЩ, не изглежда особено добри. Все пак е нещо, но това не е нещо, което да може да ни спаси, коментира Присадашки. Той обясни, че браншът се е изморил да чака промяна от всяко следващо правителство, а да получава само стратегия след стратегия без реални действия. В момента няма банка, която да финансира животновъдите и това е най-големият ни проблем, каза Присадашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай